Sedan den 22 augusti har det varit möjligt att förtidsrösta. På Gotland har dock antalet ställen att förtidsrösta på, minskat sedan förra valet.
– Tyvärr, vi hade önskat att det var lika många eller fler, säger Jenny Melin, Valnämndens sekreterare.
– Det är sju ställen färre än förra valet, på grund av att det ställs högre krav från Valmyndigheten på ställena och alla uppfyller inte dem. Det handlar om personaltillsättningen. Det är en säkerhetsgrej, ingen ska kunna fuska eller göra fel.
På Gotland kan man i år förtidsrösta i Fårösund, Hemse, Klintehamn, Lärbro, Roma, Slite och Visby och intresset har hittills varit stort. Till och med i torsdags hade 12 200 gotländska förtidsröster kommit in. Dessutom 1 500 förtidsröster till andra kommuner.
Förtidsrösterna har ökat i de senaste valen. I valet 2010 var antalet förtidsröster 14 543. I valet 2014 hade de ökat till 17 082, vilket var mer än var tredje röstberättigade gotlänning.
Jenny Melin är övertygad om att rekordet från valet 2014, kommer att slås i år.
Så här den sista veckan inför valet, har trycket på förtidsröstningen ökat markant, enligt Jenny Melin. Så pass att valkuverten helt tog slut hos Coop i Hemse i tisdags.
– Ställena ska utse en ansvarig som ska gå igenom materialet varje kväll och se att det räcker två dagar framåt. Men till deras försvar ska jag säga att det bara small till i tisdags, säger Jenny Melin och fortsätter:
– Det började lite på söndagen och bara på tisdagen kom det in 1 500 förtidsröster. Förra veckan låg det på mellan 500 och 800 totalt om dagen, så det var svårt för dem att förutse.
Problemet var dock snabbt avhjälpt.
– De fick väldigt snabbt fler, inom en halvtimme. Men det är väldigt olyckligt och får egentligen inte hända, säger Jenny Melin.
Hos Region Gotland på Visborg går det att förtidsrösta ända fram till klockan 20 på valdagen. På övriga ställen är det däremot inte möjligt att förtidsrösta på valdagen.
Totalt finns det 47 393 gotlänningar som är röstberättigade i regionfullmäktigevalet. Av dem är nästan var tredje person, 31,5 procent, 65 år eller äldre. De unga väljarna, mellan 18 och 29 år, är den minsta åldersgruppen och utgör endast 16 procent.
På Gotland är de kvinnliga väljarna något fler än de manliga, 50,6 procent. Andelen röstberättigade som inte är svenska medborgare är 2,4 procent.