En svag krona väntas tillsammans med allt varmare väder i södra Europa bidra till att allt fler utländska turister besöker Sverige. I fjol ökade antalet utländska gästnätter med 10,9 procent. Första halvåret i år är ökningen 5,4 procent.
Gotland går dock i motsatt riktning. I fjol minskade antalet utländska gästnätter med 15,4 procent. Första halvåret i år har minskningen varit 2,2 procent.
Tyskarna fortsätter att vara den största gruppen. Trots en nedgång med 8,6 procent svarade tyska turister för 8 853 gästnätter. I fjol minskade antalet tyska gästnätter ännu mer, 25 procent, vilket kunde förklaras med att trafiken med Hansa Destinations upphört.
Hur förklarar man årets minskning?
– Det kan bero på flera saker, säger Gotlands Förenade Besöksnärings verksamhetsledare Erik Öhrn och fortsätter:
– Det kanske satsas mindre på marknadsföring utomlands. GFB har inga egna resurser och inget uppdrag för sådan marknadsföring, och hur mycket Destination Gotland och regionen satsar vet jag inte.
Trots minskningen finns det grupper som ökat rejält. Antalet danska gästnätter ökade med 57,6 procent, och danskarna är nu den näst största gruppen. Norrmännen blir också allt fler. De svarade för 3 058 gästnätter under första halvåret, en uppgång med 25,9 procent.
Amerikanerna är tredje största grupp. 4 452 gästnätter under första halvåret var en ökning med 3,3 procent. Totalt svarade utländska besökare för 33 423 gästnätter under första halvåret.
"Coolcation", att välja semester i ett svalare klimat, har blivit en trend som tros gynna Sverige. Antalet italienare, greker och spanjorer som övernattat på Gotland under första halvåret har ökat, men om det beror på värmen i Sydeuropa är oklart.
– Det är ju tråkigt att klimatförändringarna kan ge en sådan effekt, men på sikt tror jag att det kan få en positiv effekt för Gotland, särskilt på sidosäsongerna, säger Erik Öhrn.
Förutom antalet nätter visar Tillväxtverkets statistik även var de utländska gästerna fått logi. Antalet nätter på hotell minskade med 16,1 procent, medan övernattningarna vid camping, vandrarhem och stugbyar ökade.
Kronan fortsätter att vara svag. I tisdags kostade en euro 11,51 kronor och en dollar 10,53 kronor.
– Jag vågar inte sia om hur det ska gå resten av året, men augusti brukar vara en stark månad när det gäller utländska besök, säger Erik Öhrn.