Hårda ord när nya skatten klubbades
- Ett förslag som borde ha gått direkt ned i dokumentförstöraren.Göran Örtbrant (m) var ytterst kritisk till det budgetförslag som lades på kommunfullmäktiges bord för antagande på måndagen.Framför allt vände han sig mot den föreslagna skattehöjningen på 50 öre, ett förslag som klubbades i genom efter votering som slutade 39-31. Elias Özyurt Eldenblom (v) avstod från att rösta. Därmed blir skatten 33:25 per skattekrona nästa år.
- Vi har inte råd att hamna i skattetoppen igen, sade Eva Nypelius och pekade på att det endast är två av närmare 300 kommuner som valt att höja skatten för att få finanserna att gå ihop.
Eva Nypelius ville i stället att man skulle satsa på besparingar och bland annat ge att styrelser och nämnder i uppdrag att till våren redovisa vad en besparing på 2 procent skulle innebära för respektive verksamhet.
- Det krävs en omstart, sade hon.
Kommunalrådet Jan Lundgren (s) konstaterade att alla är medvetna om att budgetförslaget var svagt.
- Skattehöjningen är absolut nödvändig för att överhuvudtaget klara budget, sade han. Den ger 38 milj kr och då får vi ett resultat på 15 milj kr.
- Förslaget är inte resultatet av en massa "fix och trix" som alliansen ägnar sig åt för att få sitt alternativ att gå ihop.
Han hoppades att alliansen skulle redovisa hur vård, omsorg och skola skulle klara att spara 20 milj kr.
- Det är låg- och medelinkomsttagarna som drabbas av skattehöjningen, sade Eva Nypelius vidare och framhöll att höjningen även måste ses mot bakgrund av den höjda fastighetsskatten.
Vi behöver arbeta aktivt för att hjälpa småföretagen och locka folk till Gotland. Och vi behöver öka befolkningen.
- Stimulera det privata näringslivet så att det vågar anställa. Det är riktiga jobb vi behöver.
- 30 procent av de arbetslösa är ungdomar.
Åter i topp
Historiken talar sitt tydliga språk, sade Göran Örtbrant och visade staplar och kurvor över den senaste periodens ekonomiska utveckling i kommunen.
Och lönekostnadsutvecklingen talar inte för att det skett någon större effektivisering i kommunen. Lönerna har ökat med 14,4 procent eller 302 milj kr åren 2006. Kostnadsprisindex ligger på endast 3,7 procent.
Vart tar pengarna vägen, undrade Göran Örtbrant.
Liksom andra talare noterade han att Gotland åter hamnar i den absoluta skattetoppen i landet. Till detta kan läggas den frivilliga kyrkoavgiften som allt fler får svårt att betala på grund av den höga kommunalskatten.
Detta var ett uttalande som fick Brittis Benzler (v) att reagera:
- Jag känner många som hellre skulle betala till sjukhus än till kyrkor.
Bra skola och barnomsorg är viktigt för att få folk att flytta till ön. Och tyckte i övrigt att ungdomsarbetslösheten var en av de viktigaste frågorna att lösa.
Hon ansåg att budgeten var mycket seriös, definitivt inte oseriös.
Miljöpartiets Hans-Åke Norrby tyckte att budgeten trots allt innehöll ljusglimtar. Trots att det ör kärvt. Särskilt pekade han på utbyggnaden av kollektivtrafiken.
Inget självändamål
Det är inget självändamål att höja skatten, sade Jan Lundgren. Men skattehöjningen är nödvändig för att vi skall behålla standarden och slå vakt om den kommunala servicen.
- Han menade att det inte alls var längesedan alla med en mun förklarade inför Rikstrafiken att det går bra för Gotland just nu.
- Jag tror det finns en acceptans bland invånarna för skattehöjningen.
Men Lars Thomsson (c) tyckte att det var absolut fel väg att gå. Skattehöjningen slår hårt mot låg- och medelinkomsttagare.
- När man gjort en skattehöjning är det otroligt svårt att sänka skatten igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!