Hård kritik från näringslivet
Många företag har åsikter om Gotlands företagsklimat- ofta negativa.
- Gotlandsägg sågs som något katten har släpat in, berättar Magnus Bolin, vd Gotlandsägg AB.
Nya arbetstillfällen var på gång när Klintebys Rydbergs Foodmark startade år 2001 i Klintehamn. Företaget tillverkar matprodukter. Från början var det meningen att Foodmark även skulle flytta över sin verksamhet från Stockholm till Gotland. Men då kom det in klagomål till länsstyrelsen.
- De klagande är sommargäster och de anser att Foodmark sprider lukt och orsakar buller och ökad trafik i området. Det har nu gått sex år med fem nya anmälningar till länsstyrelsen. Varje gång tillsätts en ny handläggare vilket innebär att det är långa handläggningstider, säger Mats-Ola Jespersson vd Klintebys Rydbergs Foodmark.
Miste 20 arbetstillfällen
År 2004 beslöt Foodmark att bygga ut sin fabrik i Spånga i stället och Gotland gick miste om 20 nya arbetstillfällen.
- Jag tror inte att problemet med överklagande grannar är något unikt för Gotland. Miljöprövning måste göras om det kommer in klagomål. Nu väntar vi närmast på nya klagomål som ska komma in till länsstyrelsen den 19 mars. Därefter ska företaget komma med yttrande. Sedan är det bara att avvakta och hoppas på tur, säger Mats-Ola Jespersson som tillägger att företagets kontakter med kommunens miljö-och hälsoförvaltning sedan starten varit goda.
När Gotlandsägg bildades möttes det av misstro från både kommun och länsstyrelse. Magnus Bolin startade företaget år 1992 och arbetar med produktion samt packning av ägg från frigående höns.
- Gotlandsägg sågs som något katten har släpat in. Myndigheterna på Gotland tog oss inte på allvar när vi försökte etablera företaget i början av 1990-talet. Några tjänstemän tyckte att vår företagsidé med frigående höns var ett idiotiskt påfund, det hade de läst i någon tidskrift, säger Magnus Bolin vd Gotlandsägg AB.
- Om man jämför det bemötande som Gotlandsägg fick då vi tog över äggpackeriet år 2003 i Fliseryd utanför Oskarshamn är det himmelsvid skillnad. De småländska myndigheterna gav oss feedback och var överhuvudtaget positivt inställda.
Årets företagare
Gotlandsägg AB är idag öns största äggproducent.
Magnus Bolin blev under år 2000 både årets företagare och årets entreprenör på Gotland!
- Numera har jag en bra och blixtsnabb kommunikation med myndigheterna. Vi är etablerade nu. Det kanske finns en poäng i det att få mothugg i början och tvingas pröva sin företagsidé.
- Jag tror det är svårare för infödda gotlänningar att få stöd av de lokala myndigheterna än inflyttade. Jantelagen stör, fastlänningar ses som mer världsvana och tros skapa nya arbetstillfällen.
Svårt att få kontakt med länsveterinären har Håkan Onsjö, Djurklinikerna AB, haft.
- Staten bedriver veterinärverksamhet med statliga subventioner. Privatpraktiserande veterinärer erhåller inte några som helst bidrag från samhället. Konkurrenssituationen mellan statliga distriktsveterinärer och privata gör att det ständigt uppstår jävsituationer som aldrig skulle tolereras i andra sammanhang.
Självkritik
- Länsstyrelsen låter konkurrensen gå före till och med när det gäller smittskyddsutredningar. Jag ledde nyligen en utredning om ett fall av salmonellautbrott på södra Gotland. Under ett flertal tillfällen försökte jag förgäves få kontakt med länsveterinären som enligt reglerna måste vara delaktig i smittskyddsutredningar. I gårdagens tidning fick jag veta att hon varit sjukskriven och sagt upp sitt arbete. Jag har inte fått någon slags information om detta av länsstyrelsen. Det är oseriöst av länsstyrelsen att låta en smittutredning hamna i skymundan på grund av konkurrenssituation utan väljer att uteslutande ha kontakt med statligt anställda veterinärer, säger Håkan Onsjö som vill lägga till en synpunkt om företagsklimatet på Gotland.
- Jag tror att vi gotlänningar måste vara mer självkritiska. Vi som bor här sitter alla fast i en negativ attityd till förändringar vilket påverkar företagsklimatet. Om någon vill bygga något nytt säger vi: Naj. I stället ska vi säga: Vad roligt, här byggs det något nytt, säger Håkan Onsjö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!