Hård konkurrens om niorna

Gotland2009-02-07 04:00
Konkurrensen om niorna är hård. Antalet gymnasieplatser är betydligt fler än antalet elever. Och till hösten kommer också NTI-gymnasiet att etablera sig i Visby.
Den tid när alla gotländska gymnasieelever gick på en och samma skola är för länge sedan förbi. Det kommunala gymnasiet har splittrat upp sig på olika skolor, samtidigt som det tillkommer nya fristående gymnasieskolor.
Donnergymnasiet har efter tio år blivit väletablerat. Guteskolan startade för två år sedan. Gotlands hästgymnasium var höstens nykomling.
På grund av vikande intresse från eleverna stoppar Donnergymnasiet intagningen till skolan i Slite. Men i gengäld startar en helt ny gymnasieskola i Visby: NTI-skolan öppnar gymnasieskola i Folkuniversitetets lokaler på Broväg. Här erbjuds 60 platser på mediaprogrammet och samhällsvetenskapliga programmet.
NTI står för "Nordens teknikinstitut" och företaget har många små skolor runt om i landet. Louise Öst, som är verksamhetschef för NTI region syd, är säker på att skolan i Visby verkligen kommer att starta. I veckan som gick kunde hon se att 29 nior redan hade valt NTI-skolan i det preliminära valet.
- Det borgar för att vi kommer igång, säger Louise Öst.

NTI-skolan satsar på små skolor som helst inte ska ha mer än 250-300 elever.
- Vi tror att eleverna blir sedda och får bättre handledning på små skolor, säger Louise Öst.
På NTI-skolan jobbar man projektinriktat och ofta i nära samverkan med näringslivet. Lärarna på skolan arbetar vanlig kontorstid och finns tillgängliga för eleverna också utanför lektionstid. Tanken är att skolans elever i princip ska kunna klara av hela sitt skolarbete på skoltid.
- Den som siktar på högre betyg kan naturligtvis läsa hur mycket som helst, men vår tanke är att alla elever ska ha samma möjligheter att klara utbildningen oavsett vilket stöd de har hemma.
Samtidigt som NTI-skolan tillkommer så vill också Guteskolan bygga ut sitt gymnasium. Guteskolan har just nu frisör- och hundtränarutbildningar, men till hösten hoppas man också komma igång med en teknikutbildning och en idrottsutbildning.
- Får vi tio-femton sökande till dessa utbildningar så startar vi, säger Jerry Engström på Guteskolan.

Det är alltså elevernas egna val som styr vilka utbildningar som kommer att starta. Den kommunala gymnasieskolan avvaktar därför med att ge exakta besked om hur många platser som kommer att finnas på de olika programmen tills man har sett niornas preliminära val.
Blir det inte tillräckligt många sökande på dans- och hantverksutbildningarna så tar man bort dem. Men det kommunala gymnasiet måste ändå alltid ha en "lite för stor kostym", understryker gymnasiechefen Alf Nilsson:
- Den kommunala skolan har ett särskilt ansvar. Vi måste kunna ta emot alla elever om de väljer att hoppa av från en friskola, eller om en skola försvinner, som Donnergymnasiet i Slite.
Eva Klint Langland
Förra året tog de flesta program in alla sökande.
Det här var de program som det var svårast att komma in på i den slutliga intagningen:
Naturvetenskapsprogrammet, ChP: 210 poäng.
Hästprogrammet: 190 poäng
El, elektriker, ChP: 190 poäng.
Sjöfartsprogrammet, ChP: 185 poäng.
Frisörutbildningen, Gute: 185 poäng
Byggprogrammet, ChP: 175 poäng.
Samhällsvetenskapliga programmet, RSt: 170 poäng.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om