Harald IV blev uppsagd när P 18 lades ner
Det hann bli fyra vädurar Harald vid P 18 under 26 år.De tre första gick med ålderns rätt medan den fjärde sades upp i fjol av P 18:s chef Gunnar Karlson.Harald IV har nu hösten på sig att gå med tackorna hemma hos ägarna Lennart och Karin Lindman vid Munkebos i Norrlanda. Sen blir det slakt.
Idén med en vädur, gutefårsbagge, som symbol för P 18 kom från Kjell "Charli" Hedman, som var bataljonschef 1979. Han tyckte att svenska armén var trist och jämförde med engelsmännen som hade pompa och ståt och till och med levande regementsmascotar.
Dåvarande regementschefen Hodder Stjernswärd nappade på idén och vid Regementets dag i september 1979 debuterade Harald I.
Han var utvald av majoren och fårfarmaren Stig Nygren, Munkebos i Norrlanda. Debuten skedde med korum och efterföljande parad då Harald skötte sig som en god soldat.
Skrämde städerskan
I tio år var Harald I i tjänst och efterträddes av sonen Harald II. Då hade Munkebos övertagits av Lennart Lindman och alltsedan dess har han ägt de tjänstgörande baggarna och de har haft sin hemvist vid Munkebos.
Harald II var i tjänst till 1998 och efterträddes av sonen Harald III. Denne fick endast vara med några år och efterträddes av sin son Harald IV, som alltså blev den siste i raden.
De två första Harald var extra vilda minns Lennart Lindman. Han berättar hur Harald I skrämde upp en städerska på Drottningholms slott sedan han blivit instängd i en mörk skrubb när hans vädursförare hade svårt att hitta nattlogi för honom.
Det var morgonen därpå som städerskan öppnade dörren och möttes av hans bräkande och hur han for ut ur den mörka skrubben.
Samme Harald tog sig också ut ur en mindre buss på Kungsgatan i Stockholm. Övriga från P 18, som skulle gå högvakt på slottet, hade parkerat bussen och skulle gå och dricka kaffe. Då tog sig Harald ut och väckte stor uppmärksamhet innan han fångades in.
- Åtta-tio gånger om året har baggarna tjänstgjort på P 18, säger Lennart Lindman. De två senaste har även gått tillsammans med några tackor och lammungar i Donnerska hagen vid P 18 en tid varje sommar.
Uppsägningen
Ägaren har hyrt ut baggarna till P 18 enligt avtal. Det var detta avtal som sades upp i september i fjol.
I uppsägningen stod att "Avtalet angående lån av "Harald" sägs upp och upphör att gälla 2005-06-30. Orsaken är, att regeringen har föreslagit, att P 18 skall läggas ner".
Avtalet var undertecknat Gunnar Karlson, chef P 18.
Harald IV blev arbetslös och den siste av symboler.
Harald I konserverades hel och ställdes i glasmonter. Han kan beskådas i regementsmuseet. Harald II:s huvud konserverades också och sitter i officersmässen i kanslihuset. Även Harald III:s huvud bevarades av konservator och for med svenska bataljonen till Kosovo och sattes upp i en av lokalerna där. Numera återfinns den på försvarshögskolan i Stockholm
Även Harald IV:s huvud och delar av bringan kommer att bevaras till eftervärlden.
Det nämns, vid den glasmonter pionjären Harald I finns i, att han paraderade för kungen samt Kinas, Västtysklands och Sveriges överbefälhavare, att han gjorde 16 högvakter samt befordrades och hade vid sin avgång fänriks grad. Regementschefen Stig Barke utnämnde Harald I till hederskorpral vid sin avgång 1988.
Högtidsdag
Harald IV fick furirs grad vid regementets högtidsdag i fjol och deltog för sista gången vid nedläggningsceremonin den 28 maj i år.
Samtliga Harald har gjort succé när de tjänstgjort vid olika arrangemang. Publiken har applåderat, de har varit givna fotoobjekt och de har blivit filmade av flera tv-team och även av andra.
I den bok, som nyligen utkommit om P 18, finns även ett särskilt kapitel om Harald.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!