Här vävs de antroposofiska tankarna ihop

På söndag firar Hajdes Ekonomiska förening 10-årsjubileum med Öppet Hus.
År 1993 bildades en intresseförening med avsikt att starta en socialterapeutisk verksamhet med Rudolf Steiners antroposofiska människosyn som grund. Samma år hyrdes den nedlagda skogsbruksskolan Hajdes i Fröjel vilken senare köptes.
Föreståndaren Sven-Göran Algotsson berättar här för GA:s
utsände om verksamheten vid
Hajdes och visar runt i lokalerna.

Gotland2003-10-11 04:00
Vid Hajdes finns idag nio omsorgstagare­sju bor på skogsgården Hajdes och två bor på gården Alstäde, Emmys Gård, som har köpts av föreningen.
Idag har Hajdes 16 helårstjänster på 30 anställda.
Sven-Göran Algotsson, som började vid Hajdes 1995, berättar att allting började med boendebehovet hos en enda omsorgstagare och från början fanns det bara två boendeplatser. Omsorgstagarna är funktionshindrade där personkretsen har valt möjligheten att bli inskriven enligt LSS vid ett boende med antroposofisk inriktning.
Hajdes är en ekonomisk förening utan personliga vinstintressen. Får man ett plus genereras pengarna oavkortat in i verksamheten. Hajdes är det enda antroposofiska vuxenboendet på Gotland men på fastlandet finns det flera.
Personalen, medarbetarna på Hajdes, har möjligheten att välja att bo i verksamheten liksom man gör vid Hassela. Det finns idag två hus och en lägenhet där medarbetare bor.
<span class=MR>Emmys Gård</span>
Det senaste tillskottet är gården Alstäde som ligger på cykelavstånd från Hajdes. På Alstäde, som på Hajdes kallas för Emmys Gård, bor en medarbetarfamilj och två omsorgstagare. Det handlar alltså om ett helhetskoncept med daglig verksamhet och boende. Omsorgstagarna har speciella behov, flera har autism.
LSS-lagen, som är en rättighetslag, ger omsorgstagare frihet att välja boende. Har man valt Hajdes bor man i stort sett kvar där­om detta vittnar den låga omsättning på omsorgstagare och även på medarbetare. Många arbetar kvar sedan verksamheten startade.
Den dagliga verksamheten består av: textil, keramik, snickeri, bakning, skog och trädgård. Utbudet är alltså ganska brett.
Sven-Göran Algotsson säger att det är viktigt att hitta något som passar den enskilde omsorgstagaren. Oftast har de två verksamheter i veckan.
Vid Hajdes har man också en traditionell julmarknad som är öppen för allmänheten och som är välbesökt.
Det finns dock ingen direkt kommersiell inriktning där omsorgstagarna tillverkar saker som sedan säljs, Sven-Göran Algotsson säger att man har fullt upp ändå.
<span class=MR>Vishet om människan</span>
Med antroposofi menas vishet om människan och de som arbetar har ett uppdrag att lära så mycket som möjligt av omsorgstagarna.
­ Vi tror att det finns en frisk kärna inom varje människa och det gäller för oss att hitta och arbeta utifrån det friska, säger Sven-Göran Algotsson.
Han berättar att den fysiska och psykiska miljön vid Hajdes är mycket viktig. Maten ska vara jordnära utan extrema konstigheter och det ska vara bra mat som serveras.
Man är noga med att följa årstidsväxlingarna. Varje dag har man en kort morgonsamling där alla möts av lugn flöjtmusik och det läses en kort dikt innan man går igenom vad som ska hända under dagen.
På fredagar har man en veckoslutssamling med musik och diktläsning samt gott fika.
Den fysiska miljön ska vara tilltalande för alla som vistas på Hajdes. Den ska bjuda på bra harmoni när det gäller färg och formspråk.
­ Det är så stort, det handlar om var och en av oss, säger Sven-Göran Algotsson
Arbetar man vid Hajdes ska man vara öppen för att samtala om det här och att arbeta med sig själv.
­ Jag tycker att det är bra, det finns ingen dogmatik utan istället frihet.
Det ekonomiska överskott som har uppkommit under åren har resulterat i att föreningen har kunnat: köpa gården Hajdes, bygga om lokalerna grundligt, utrustat verkstäderna, byggt tre hus till, köpt fordon, investerat i uppvärmning med pellets istället för olja och köpt in Alstäde.
<span class=MR>Ett sätt att leva</span>
Sven-Göran Algotsson bor själv i verksamheten och han säger att det är ett sätt att leva.
­ Man lär sig att man måste ha stunder för sig själv och jag blir bättre och bättre på det. Initialt var det svårt eftersom man då var tvungen att vara verksam till hundra procent. Det är några av medarbetarna som har valt att bo här men det är inget krav. Finns det önskemål försöker vi tillgodose dem.
Den första femårsplan som gjordes upp visade att det blev exakt som man hade tänkt sig vid Hajdes, berättar Sven-Göran Algotsson.
Om han ser tio år framåt så tror han att föreningen har utökat antalet platser.
Vid Hajdes kommer det inte att finnas fler än sju men en utökning kan innebära att föreningen exempelvis köper in ytterligare en gård.
­ Vi har inget behov av att bli större utan det är förfrågningar som styr, säger Sven-Göran Algotsson.
Han upplever att bygden är positivt inställd till Hajdes och under året ordnas fester dit omkringboende bjuds in.
Allmänheten är välkommen att besöka Hajdes på söndag då man har öppet hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om