Här stod cykeln i centrum
"Cykeln - två hjul och lite till". Det heter den sommarutställning i Länsmuseets regi som på lördagen öppnades vid Norrbys museigård i Väte.
Foto: Tobias Wallström
Här återfinns förutom cyklar av olika modeller även foton samt utrustning som lås och lyktor. Förutom cyklar från Länsmuseets egna samlingar återfinns velocipeder från cykelsamlaren Sven Norrby, Alva, samt Börje Annerhult, Fårö. Dessutom finns här några som hört till gården.
Topp på 30-talet
Sin hittillsvarande topp nådde cykeln under 1930-talet. Vid början av 1900-talet var den fortfarande ett dyrt föremål men då började den masstillverkas, priset sjönk och från 1920-talet blev den alltmer vanlig.
Vid 1940-talets början ägde var femte svensk en cykel.
Efter andra världskriget fick bilismen sitt genombrott men nu är cykeln åter på gång, framhjälpt av hälsotrender, miljödebatt och snabbt stigande bensinpriser.
Sammanlagt har det funnits 2000-3 000 cykelmärken i Sverige.
Det stora antalet hänger ihop med att cykelfirmorna ofta satte ihop egna cyklar av delar och sedan försåg dessa med ett frontmärke av metall med eget namn som sedan fungerade som rullande reklam. På Gotland återfanns märken som Polhem, Hansa, Gute, Gotlandia, Gottlands Etta med flera.
I utställningen lyfts olika aspekter på cykelns betydelse fram.
- Cykeln innebar lite av en revolution, man tog sig till arbetsplatser och kom längre än till grannsocknen, berättar Inger Tüll vid Länsmuseet.
Det blev naturligt att använda cykeln på semestern och cykelturismen uppstod. Affärernas springschasar använde cyklar vid bud och leveranser.
Utställningen pågår till 17 augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!