Här ska leken kunna följas
Om ett par månader kommer havsöringen att söka sig upp i Själsöån för att leka. Leken är fascinerande. Öringarnas leklust är så stor att de till och med kan låta sig klappas.I år kommer det att vara lättare än tidigare att följa havsöringens lek här vid Själsö. En lång spång och informationskyltar ska göra det snåriga området mer tillgängligt.
Ända sedan tidigt 80-tal har Centha Glimsäter och andra fiskevårdare jobbat här nere för att skapa en så bra miljö som möjligt för den lekande havsöringen som går upp här för att leka från mitten av november till januari. Förhållandena i ån lämpar sig bra för öringens lek. Botten täcks av ett grus där honan kan gömma sina klibbiga ägg.
Men ibland behöver naturen ändå lite hjälp på traven. För att lekplatsen ska bli idealisk måste det vara hålrum och inte för mycket sand mellan stenarna. Fiskevårdarna luckrar upp gruset när det behövs, då kan äggen omges av strömmande och syrerikt vatten.
Mer tillgängligt
Det har varit förhållandena i själva Själsöån som har stått i fokus för fiskevårdarna fram till nu, men när Gotlands sportfiskeklubb har fått 50 000 kronor från kommunen för att göra området mer tillgängligt för besökare så inriktar man sig också på hur det ser ut omkring ån. Satsningen är ett EU-finansierat naturvårdsprojekt som genomförs av projektet Fiskeland Gotland.
Det har funnits en spång här, men mycket har ruttnat bort. Nu ersätts de bitar som finns kvar av en 250 meter lång spång av gotländskt kärnvirke.
- Det här är rejält virke. Det kommer att hålla länge, säger Centha Glimsäter.
Salmbär
Centha Glimsäter och Pia Lindberg från Fiskeland Gotland hoppas och tror att många ska hitta hit när röjningen är klar om någon månad. Det är ett vackert strövområde nära Visby och här finns mycket att titta på. Så här års kantas stigen av salmbär. I vår täcks marken av blå och vita sippor. Men huvudnumret är ändå det intensiva fisklivet i ån.
Under öringens lek kan upp till 150 öringar gå upp här i ån. Eftersom det sitter en fiskfälla i åns nedre del har man full koll på varenda fisk. Tillsammans kan de producera 120 000 yngel på en enda säsong. Hur många av dessa yngel som hinner bli vuxna fiskar vet ingen, men den som vandrar längsmed Själsöån kan själv konstatera att det är full aktivitet av årets och fjolårets yngel som bor kvar här.
I november och december kommer det att bli ännu mer spännande att vandra längsmed Själsöån. En kvällstur med ficklampa kan bli riktig spännande. Öringen är helt fokuserad på leken och därför inte det minsta skygg.
- Vi har haft utflykter med "öringklappning". Klappar man lite försiktigt så sticker fisken inte iväg, berättar Pia Lindberg.
En del öringar kan vara riktigt stora.
- Vi hade en hona här förut som brukade gå upp i ån samma vecka varje år. Hon kom år efter år och till slut väntade man på henne. Hon vägde 8,5 kilo och var 82 centimeter lång, berättar Centha Glimsäter.
Gräver gropar
I januari är öringens lek över, men i maj är det dags för flodnejonögonens lek. De ålliknande fiskarna med stora sugmunnar är lika intressanta att följa när de gräver gropar till sina ägg genom att flytta undan stenar med munnen.
Också den som är rullstolsburen kommer att kunna titta på lekande fiskar. Vid bron, strax norr om nedfarten till Själsö, kommer man att bygga en bro där man med rullstol ska kunna ta sig ända fram till å-kanten.
Snår och buskar rensas undan för att det ska bli lätt och trevligt att ta sig fram här, men Centha Glimsäter är noga med att det inte får bli för välvårdat. Fiskarna trivs i den skugga som träden och buskarna skapar.
Vem som ska svara för att stigen hålls framkomlig framöver är inte klart. Fiskeland Gotland är ett treårigt projekt som avslutas vid nyår.
Det kommer förmodligen att följas upp av något annat fiskevårdsprojekt, men vilket det blir är inte klart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!