Här sitter de på för många stolar

Det är inte bara domkyrkans museiprojekt som gått snett. Nu får hela hanteringen av kyrkoantikvarisk ersättning på Gotland hård revisorskritik.Länsstyrelsen sitter på alldeles för många stolar genom hela processen.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2011-06-21 12:20

GA har i flera artiklar berättat om hur Domkyrkoförsamlingen i Visby fått ut pengar till ett museum i domkyrkan utan att bygget inte ens hade påbörjats. När kyrkostyrelsen i Uppsala fick kännedom om detta beslutade de att hela hanteringen av bidrag till gotländska kyrkor skulle granskas av revisorer.


Större härva
Revisorsrapporten är klar och här framkommer det att museiprojektet bara är en del i en betydligt större härva av felaktigheter.

Kyrkoantikvarisk ersättning är statliga pengar till församlingar som vill rusta upp sina kyrkor. Det lokala engagemanget är viktigt. Församlingen ska ta initiativ till projekten och ansvara för dem. Så har det inte fungerat på Gotland. Här dyker i stället länsstyrelsen upp som både initiativtagare, beslutsfattare och ibland också utförare av projekten.

Länsstyrelsen har ett tillsynsansvar för de gotländska kyrkorna. De ska se till att byggnader och inventarier inte förfaller. Men att länsstyrelsen har fått en så drivande roll i hanteringen av den kyrkoantikvariska ersättningen på Gotland är inte sunt, menar Henrik Lindblad som är kulturarvssamordnare på Kyrkokansliet i Uppsala.

- Här har de rusat iväg. Så här fungerar det inte i något annat stift. Länsstyrelserna brukar vara en samarbetspart, men det är kyrkan som bestämmer över pengarna, säger han.


Kostnadstäckning
Henrik Lindblad kan också notera det flesta projekten på Gotland har full kostnadstäckning. Så ser det inte ut på andra håll. Normalt betalar församlingen i genomsnitt halva kostnaden själva. Han misstänker att detta bidrar till att församlingarna inte är så noga med vilka ansökningar som skickas in.

Länsstyrelsens flit ger resultat: Visby stift brukar få mellan 20 och 30 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning. Det är mer än dubbelt så mycket som andra, om man räknar per kvadratmeter.

- Riksrevisionen konstaterade för några år sedan att det finns en snedfördelning över landet när det gäller den kyrkoantikvariska ersättningen. Gotlands kyrkor har ett högt kulturhistoriskt värde, men det finns mer än tusen medeltidskyrkor i Sverige, säger Henrik Lindblad.

Blir det mindre pengar till gotländska kyrkor i framtiden?

- Vår strävan är att pengarna ska fördelas rättvist över landet, så det kan bli en annan ordning i framtiden.

Karin Fager är chef för länsstyrelsens kulturmiljöteam. Hon tror att länsstyrelsens dubbla och tredubbla roller i det här sammanhanget beror på att Visby stift har saknat egen antikvarisk kompetens:

- Eftersom kompetensen har saknats på stiftet har vi tagit på oss en större del av ansvaret, säger hon.

Karin Fager vill granska rapporten innan hon lämnar några vidare kommentarer.

I revisionsrapporten får länsstyrelsen kritik för att sitta på för många stolar. Det här är några av dem:

Länsstyrelsens kyrkoantikvarie uppmanar församlingarna att söka medel. Uppmaningen upprepas tills ansökan skickats in. Ibland är det också han som själv formulerar ansökan.

Länsstyrelsens kyrkoantikvarie gör en prioritering bland alla inkomna ansökningar. Nästan alla får prioritet 1, en beteckning som används för akuta åtgärder och arbeten av synnerlig kulturhistorisk betydelse. Stiftsstyrelsen beslutar vilka projekt som ska få pengar, men följer nästan alltid länsstyrelsens rekommendationer.

Länsstyrelsen tar på eget initiativ kontakt med företag som kan göra jobbet och uppmanar dem att skicka en offert till församlingen. Minst tre företag ska lämna anbud vid upphandlingar, men ofta kontaktas bara ett företag. Ibland dyker firman upp och utför jobbet utan att församlingen ens har skickat iväg en beställning. Ibland har också själva arbetet utförts av länsstyrelsens egen uppdragsverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om