"Har man otur kan det bli en del smällar"

Under sina 25 år som veterinär har Håkan Onsjö, Fröjel, bland annat fått tänder utslagna och ett ben avsparkat. Nu visar Arbetsmiljöverkets kartläggning att det finns stora risker i yrket.

Riskabelt. I sitt jobb som veterinär har Håkan Onsjö fått tänder inslagna och ett ben avsparkat. Många i kåren anser att riskerna ingår i jobbet, men Håkan Onsjö tycker att det är bra att säkerheten diskuteras.Arkivfoto: Kenny Bengtsson

Riskabelt. I sitt jobb som veterinär har Håkan Onsjö fått tänder inslagna och ett ben avsparkat. Många i kåren anser att riskerna ingår i jobbet, men Håkan Onsjö tycker att det är bra att säkerheten diskuteras.Arkivfoto: Kenny Bengtsson

Foto: Kenny Bengtsson

Gotland2011-03-18 04:00

- Har man lite otur så kan det bli en hel del smällar. Att bli biten av en hund eller katt är väl inte så farligt, det är värre med de stora djuren, säger Håkan Onsjö.

Han tror inte att det går att eliminera riskerna, men det är bra att uppmärksamma och diskutera problemen.

- Vi pratade aldrig om riskerna när jag gick veterinärutbildningen. De hörde till jobbet, säger Håkan Onsjö.

Arbetsmiljöverkets rapport visar, att många yngre veterinärer skadas i yrket. Enligt Håkan Onsjö betyder rutin mycket för säkerheten.

- Det handlar om att använda vanligt sunt förnuft. Man lär sig hantera riskerna. Jag har blivit bättre med åren, säger han.


95 fick anmärkningar
Under förra året kontrollerade Arbetsmiljöverket säkerheten vid 105 veterinärstationer i Mellansverige, den region som Gotland tillhör.

Bara 10 stationer klarade sig utan anmärkning. 95 fick krav på åtgärder, och bland dem fanns de fyra som kontrollerades på Gotland.

Det finns många risker i arbetet som veterinär. Att man förlorar kontrollen över djuret är en vanlig orsak. Sparkar, bett och klämskador är bara några av problemen, tunga lyft och obekväma arbetsställningar är exempel på andra. Även läkemedel och narkos, hantering av plastgips som innehåller giftiga ämnen, innebär risker.

Av alla anmälningar om arbetsskador bland veterinärer står kvinnor för tre fjärdedelar. Framför allt är det yngre kvinnor som drabbas. Kvinnor utgör majoriteten av kåren. Av landets drygt 4 200 veterinärer är 80 procent kvinnor.


Goda råd
Arbetsmiljöverket konstaterar, att många veterinärstationer inte bedömt riskerna i verksamheten. Flera av de stationer som fått krav har även brustit i hanteringen av kemikalier, och på många håll är de ergonomiska kraven inte uppfyllda.

I sin rapport ger Arbetsmiljöverket en rad råd. Genom att fixera djuret vid behandling kan man undvika oväntade utfall. Munkorg ökar säkerheten. Att ta hjälp av ägaren för att hålla djuret lugnt rekommenderas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om