Har lämnat krisande och skuldsatt resebyrå – till slut

Inger Harlevi valde att kringgå Big Travel – och fick avgå. Nu har dock regionen brutit med den problemtyngda resebyrån. Men det krävdes flera upphandlingsförsök.

Arkivbild: Ett av resebyrån Big Travels tidigare kontor på fastlandet.

Arkivbild: Ett av resebyrån Big Travels tidigare kontor på fastlandet.

Foto: Rita Furbring

Gotland2025-05-28 05:00

Under 2023 genomförde regionfullmäktiges dåvarande ordförande, Inger Harlevi (M), ett flertal resor utan att använda regionens upphandlade ramavtal med resebyrån Big Travel.

– Såväl tidigare regiondirektör som upphandlarna visste detta. Resebyrån levde inte upp till avtalet och borde ha förlorat det i stället för att få det förlängt, sade hon till sitt försvar.

Harlevis agerande var ändå ett regelbrott och toppolitikern hamnade i frysboxen. Samtidigt har alltmer framkommit om problemen kring Big Travel, som flera gånger varit konkurshotat – och som lämnats av flera tunga uppdragsgivare på grund av ”allvarliga ekonomiska fel”.

Inger Harlevi har i en intervju kallat Big Travel för ”skurkar”.
Inger Harlevi har i en intervju kallat Big Travel för ”skurkar”.

Nu står det klart att Region Gotland också hade krismöten med resebyrån under avtalstiden.

– De hade väldigt, väldigt långa väntetider under pandemin, så ja, det fanns problem. Sedan var det deras ekonomiska situation också. Att ha en resebyrå vars leverantörer begär den i konkurs, det kändes inte säkert, säger ekonomidirektör Ulrika Jansson.

Vilket dock inte betyder att hon försvarar Harlevis förfarande:

– Det var svårt att komma i kontakt med Big Travel under en period, men det var fortfarande dem vi hade kontrakt med.

Samtidigt har regionen – egentligen sedan hösten 2023 – letat efter en ny samarbetspartner. Men att hitta en sådan visade sig vara svårt.

Två gånger gav upphandlingen inget anbud alls, vilket ledde till att Region Gotland tvingades till maximal förlängning med den befintliga, problemtyngda byrån.

Vid årsskiftet gick avtalet slutligen ut; det kunde inte längre förlängas. Men vid det laget hade man också lyckats med en upphandling.

Regionen har inte aktivt brutit med Big Travel, men däremot har avtalet löpt ut, betonar Ulrika Jansson.
Regionen har inte aktivt brutit med Big Travel, men däremot har avtalet löpt ut, betonar Ulrika Jansson.

Numera sköts regionens resor via det småländska bolaget Lingmerths.

– De lämnade det bästa anbudet, helt enkelt. Vi stängde inte ute någon från upphandlingen, men Big Travel lämnade inget nytt anbud, jag vet inte varför, säger Ulrika Jansson – som erkänner att det känns skönt att ha klart med en ny resebyrå, trots att kostnaden ökat något:

– Ja, Lingmerths har ett dyrare arvode per bokning, men samtidigt har vi fått en resebyrå som är mer stabil och pålitlig, säger ekonomidirektören.

Gällande flygresor är skillnaden 26 kronor per bokning. Regionen räknade på ungefär 2700 sådana resor under upphandlingsperioden, vilket ger drygt 70 000 kronor i ökade utgifter.

Gällande länsstyrelsen på Gotland har de alltjämt avtal med Big Travel, då detta upphandlats gemensamt bland länsstyrelserna.

Men enligt uppgifter ska en ny sådan centralupphandling vara ”på gång”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!