Idag presenterar LRF tillsammans med White Guide årets lista på restauranger som i mycket hög utsträckning använder svenska och lokalproducerade råvaror.
– På White Guide har vi under det senaste året upplevt att alla typer av restauranger satsar allt mer på svenska närproducerade råvaror för att nå framgång – inte bara för smak och kvalitet utan också för att allt fler gäster efterfrågar det, säger Mikael Mölstad, en av grundarna av White Guide.
En undersökning som LRF låtit göra visar att 75 procent av befolkningen tycker det är mycket eller ganska viktigt att råvaran kommer från en svensk gård.
– De flesta konsumenter vill välja råvaror från Sveriges bönder eftersom det garanterar en god djuromsorg och miljöhänsyn, kortare transporter och jobb på hemmaplan, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.
– Det är också fantastiskt att se hur bönder och kockar träffar varandra allt oftare och börja tala samma språk kring smak och kvalitet – vad som efterfrågas och vad som kan produceras, förklarar Mikael Mölstad.