Det kan handla om att haka på den gröna omställningen, men även om att spara stora pengar genom effektivare energianvändning.
– Ett typiskt möte kan handla om att man vill byta värmesystem, men man vet inte till vad. Då kan vi bolla olika alternativ och oftast går man därifrån och vet vad man ska göra, berättar Energicentrum Gotlands rådgivare Anna Bäckstäde.
Solceller är ett annat hett ämne, sedan många år tillbaka.
– Där undrar många hur stor anläggning de bör ha? De uppskattar att få opartiska råd, från någon annan än företagen som säljer produkterna.
Hon har gjort det här i 15 år och träffat omkring ett hundratal gotlänningar om året. Gäller det föreningar eller företag kan Anna Bäckstäde åka ut och träffa dem, medan privatpersoner får ta sig till Energicentrums lokaler.
– Jag har hjälpt många äldre, till exempel änkor som kanske aldrig har haft hand om värmen tidigare. I de personliga, lokala mötena snappar jag även upp vad som pratas om rent generellt, så kan vi ordna seminarier kring det, säger hon.
"Den lokala energi- och klimatrådgivningen har under flera decennier varit ett viktigt stöd till medborgare samt små och medelstora företag", sammanfattar Energikontoren Sverige i ett pressmeddelande.
Det som denna paraplyorganisation har reagerat på är ett förslag som går ut på att nationalisera rådgivningen.
"Energimyndighetens förslag innebär att alla 10 000–20 000 årligen inkommande rådgivningssamtal ska hanteras nationellt, vilket i praktiken skulle ta ifrån kommunernas lokala energi- och klimatrådgivare deras huvuduppdrag", skriver Energikontoren, som säger sig vara "djupt oroade" över nyheten.
– Flera av dem jag träffar hade kanske kunnat få hjälp av en nationell telefonlinje – men inte lika grundligt. Det blir inte lika lokalt förankrat, nationellt kanske de inte vet var på ön som man kan få fjärrvärme, exemplifierar Anna Bäckstäde.
Hur många tror du skulle ringa den nationella linjen?
– Det är jättesvårt att svara på, men hur många kommer ens känna till den? På Gotland har väldigt många kännedom om att Energicentrum finns och kan ge råd.
Huruvida Anna Bäckstäde dessutom skulle bli arbetslös, det är i nuläget oklart. Hennes lön kommer till stor del från de medel som nu ses över – men det kan bli så att tjänsten förändras. Till något tråkigare, fruktar hon:
– Ja, den blir nog åtminstone mindre varierad.