Här har miljöfarlig verksamhet bedrivits

- Det handlar inte om konfiskation utan om att den som förorenar skall betala.Så försvarade Mats-Ola Rödén (fp) kommunens agerande gentemot arvingen till Södervägs brädgård när frågan togs upp i kommunfullmäktige i måndags.

Foto:

Gotland2008-02-21 04:00
Det uppmärksammade fallet med arvingen som krävs på 11 miljoner kronor i skadestånd av kommunen för föroreningar i marken vid Hardings i Vall stod på fullmäktiges dagordning efter en interpellation från centerpartisten Lars Jakobsson.
Han hade vänt sig till miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, Mats Ola Rödén, för att få svar på hur många fler fall, liknande Södervägs brädgård det finns på Gotland.
- Hur många andra kan hamna i samma situation? undrade han.

Kan skuld ärvas?
Han ifrågasatte även det rimliga i att kräva ersättning och ansvar i efterhand av en enskild arvinge som aldrig haft någon del i den verksamhet som smutsade ned och förgiftade marken. Han talade om konfiskering av egendom och han ifrågasatte om skuld verkligen kan ärvas.
-Hur kan man gå ut så hårt? frågade han från talarstolen.

Vill ha prejudikat
Mats-Ola Rödén hänvisade till miljöbalken när han försvarade kommunens agerande. Men han medgav att miljölagstiftningen och vanlig strafflag delvis går på kollisionskurs här.
Han lutade sig också mot Naturvårdsverket och sa att myndigheten kräver att kommunen driver ärendet till högsta instans.
-Man vill få ett prejudikat, sa han.

Många ärvda miljöskandaler
Det finns nämligen många, många fler "Södervägs brädgård" runt om i landet och förmodligen även på Gotland; ärvda miljöskandaler som samhället och/eller enskilda måste åtgärda.
Som svar på Lars Jakobssons första fråga visade han upp en Gotlandskarta fylld med röda prickar, skämtsamt kallad "mässlingen".
- Det finns cirka 1000 potentiellt förorenade markområden på Gotland, sa han.

Kanske 300-400
Det är länsstyrelsen som identifierat alla de här områdena. I ett par år har man där arbetat med att kartlägga alla områden där miljöfarlig verksamhet bedrivits och där marken kan ha blivit förorenad. Nu fortsätter man med att undersöka områdena närmare för att se vilka som måste saneras.
-Av de 1000 platserna är det kanske 300-400 som är förorenade. Men det kanske bara är ett 50-tal som är så smutsiga att de måste saneras, säger Mattias Vejlens på länsstyrelsen.

Träindustri allvarligast
Han säger också att i första hand är det den som skitat ned som ska ansvara för saneringen, men i de fall där det inte finns någon ansvarig kan länsstyrelsen koppla in miljösaneringsfonden.
De allra allvarligaste föroreningarna har upptäckts inom träindustri (impregnering och doppning). Där finns fem platser med högsta riskklassning och sex med näst högsta.

50 olika branscher
Länsstyrelsens kartläggning visar att nästan alla typer av industriverksamhet funnits på ön, cirka 50 olika branscher. Man menar att det isolerade läget är orsaken. Förutom lantbruk, bensinstationer, bilverkstäder, skrotar, sågar, kemtvättar med mera har funnits garverier, oljedepåer, plastfabriker, gasverk, asfaltverk med mera.

Klart om två år
Om två år räknar Mattias Vejlans med att man ska vara klar med riskbedömningarna av samtliga områden.
- Då ska vi ha en klar bild över vilka områden vi måste gå vidare med och sanera, säger han.
Då kanske även fallet "Södervägs brädgård" är rättsligt avgjort så man vet vem som ska betala saneringarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om