Det är vi själva som måste handla oss ur krisen. Det menade Jim Enström, utredare vid Arbetsförmedlingen i Visby, när man i dag presenterade sin arbetsmarknadsprognos för Gotland 2013-2014.
Under våren har Arbetsförmedlingen intervjuat nära 150 arbetsgivare från alla branscher på Gotland. Enligt Jim Enström är det unikt för hela landet.
Han beskriver läget som betydligt mer positivt än de systra prognoser Arbetsförmedlingen presenterade för föregående två år. Intervjuundersökningen visar att det inför kommande halvår är Gotland som har de mest positiva företagen i landet. Över hälften väntar sig en ökad efterfrågan på sina varor och tjänster. Företagen bedömer efterfrågan öka både närmaste halvåret och på ett års sikt.
– Att träffa näringslivet och dessutom prata samarbeten, tror vi är bättre än att skicka ut enkäter. I år svarade samtliga tillfrågade på våran undersökning, vilket är unikt i sig, säger Jum Enström.
Prognosen, som sträcker sig 2014 ut, var långt ifrån positiv i samtliga branscher. Byggsektorn, som klarat lågkonjunkturen bra, ser ut att gå en tuff tid till mötes efter sommaren. Också industrin har det svårt, där saknas kompetens för de mer kvalificerade tjänsterna.
– Det finns ett fåtal tjänster för olika högskoleingenjörer, men ack så viktiga för att säkra kvaliteten och industriföretagens utveckling, säger Inge Palmgren, branschförmedlare för industri och bygg på Arbetsförmedlingen.
Alexandar Lazarevski är ansvarig arbetsförmedlare för hotell och restaurang. Han ser samma kompetenskrav hos de arbetsgivare han intervjuat.
– Besökare och turister är mer kräsna nu och vill ha kvalitet i sina upplevelser. Det är inte längre soppa och pannbiff på menyn. Det är hög personalomsättning på krogar och hotell och det gör att arbetsgivarna inte kan utveckla sina företag åt det hållet. De är frustrerade, säger han.
För att möta de ökade kompetenskraven har Arbetsförmedlingen satsat på yrkesutbildningar, bland annat inom restaurang och servering, men man har också tittat på utbildningar inom service.
– Det är kundfokus med stort k som gäller när jag pratar med handeln, inte längre så mycket fokus på specialkunskaper, säger Mattias Sippmanne, branschförmedlare inom IT och handel.