I GA:s och Helagotland.se:s undersökning nämner de som utsatts för övergrepp eller försök till övergrepp en lång rad sajter och sociala forum där de blivit kontaktade. Chattrum och sajter för kontaktannonser är vanlig platser där förövare tar kontakt med sina offer.
Facebook, Twitter, Kamrat, Moviestar planet, KIK, Chatroulette, Deviantart, Skype, MSN, Snapchat, Badoo, Dayviews (tidigare Bilddagboken) och Stallet (klickbara) är några exempel från undersökningen. Vilka forum som är populära förändras fort och en lista riskerar att vara inakuell redan när den publiceras.
Sajterna är inte problemet
Marko Määttä, projektledare för Surfa Lugnt, tycker inte att det finns anledning att peka ut några särskilda sajter. Någon "svart lista" har man inte från Surfa Lugnt.
– Jag tycker att det är lite problematiskt, då måste man ha kriterierna väldigt klart för sig, säger Marko Määttä.
Han menar att det inte är sajterna som är problemet utan de som vistas där.
– Man kan säga att det finns för mycket hat i nätet. Det är inte kanalen i sig som är problemet, utan hur man uppför sig där. Det handlar mer om att gällande värderingar och normer ska gälla på de här sajterna, precis som i övriga livet.
Vissa sajter är dock bättre än andra.
– Det ska alltid finnas en abuse-knapp på alla seriösa sidor där många träffas, där man kan trycka och då ska den som har hand om sajten reagera.
Filter i huvudet
Brottslingar kan man inte skydda sig helt ifrån, varken på nätet eller någon annanstans. Det viktiga är att lära barn och unga att skydda sig från att utsättas för brott och kränkningar. Marko Määttä tycker att alla bör ha ett "filter i huvudet" och inte lämna ut för mycket om sig själva.
– Det är bättre än att man begränsar tillgången till internet. Det är ju trots allt en källa till en massa roliga saker, som spel och lek och sociala kontakter och informationsinhämtning. Det är ju något av det roligaste barn och unga vet.
Han fortsätter:
– Jag tror inte att föräldrar generellt behöver vara rädda, men jag tror att det är viktigt att man för en diskussion med sina barn om det här. När något händer är det lättare att prata, även om tråkigheterna.
Han anser att vuxna bör vara nyfikna på vad barnen gör på nätet och ha lite koll på var de surfar, att föräldrar inte bara uppmärksammar saker när det händer något tråkigt.
Viktigt att anmäla
Marko Määttä påpekar också att det är viktigt att anmäla ifall men blir kränkt eller illa behandlad på nätet, både till de ansvariga för sajten där det skett och till polisen.
– Man pratar ofta om att anmälningar inte leder någonstans, men det är en viktig signal att det blir anmält, säger han.
Flera av de sociala medier, chattrum och forum har tydlig information om hur man ska uppföra sig och hur man kan anmäla kränkningar till de ansvariga. Sajten kränkt.se listar hur man rapporterar klagomål hos några av de vanligaste sajterna – Facebook, Youtube, Kamrat, Dayviews och KPwebben.