Här får männen både råd och stöd

När relationen knakar, vid separationer eller tvister kring umgänget med barnen.Då har många män ingen att prata med om hur de känner, eller hur de ska komma vidare.Men nu startar Mansforum, dit män kan vända sig med både stort och smått.

ETT STORT STEG. För många män är det ett stort steg att be om stöd eller hjälp. Henric Hellgren, Bo Hansen, Göran Allqvie och Ulf Norrby hoppas det ska bli lättare när de nu drar igång Mansforum.

ETT STORT STEG. För många män är det ett stort steg att be om stöd eller hjälp. Henric Hellgren, Bo Hansen, Göran Allqvie och Ulf Norrby hoppas det ska bli lättare när de nu drar igång Mansforum.

Foto: krister nordin

Gotland2007-10-11 04:00
-Det spelar ingen roll vilken typ av problem man har. Till oss kan killar och män alltid höra av sig. För att prata, boka ett möte eller få råd om var de kan få hjälp för just sitt problem. Vi är beredda att lyssna.

Ett komplement
Mansforum ska ses som ett komplement till den verksamhet som social- och omsorgsförvaltningen i dag har för kvinnor, män och familjer. Initiativet kommer från fyra män som alla arbetat länge med familjerelationer. Vid sidan av sina ordinarie arbeten kommer de en kväll i veckan att finnas till för den som behöver någon att prata med.
-När man arbetar med familjer träffar vi ofta mödrar med barn. Det pratas mycket om, men sällan med männen. Mycket av det som sägs om männen är negativt. Många män blir satta i ett hörn - eller sätter sig där själva - och de känner att det är kört, att de inte har en chans. De kommer ofta i tredje hand. Med Mansforum vill vi att männen ska få komma i första rummet. Nu är det honom det handlar om, säger Göran Allqvie, familjebehandlare i kommunen.
Tillsammans med Henric Hellgren, som också är familjebehandlare, Ulf Norrby, socialsekreterare, och Bo Hansen, som arbetat mycket med pappagrupper, kommer han att finnas för att lyssna, prata och ge stöd.
Varje onsdagskväll finns två av dem till förfogande. Man kan ringa, mejla eller boka möten.
-Vi har en lokal där vi kommer att träffa de män som vill, men det är inget öppet hus utan man måste ta kontakt först, säger Henric Hellgren. Vi lyssnar med öppet sinne.

Behov av stödsamtal
De fyra har i sitt arbete mött män med stort behov av stödsamtal för att bearbeta frågor kring roller och relationer, föräldraskap, ensamhet och sorg. Ibland kring hot eller våld.

Kan upplevas hotfullt
-I vårt vardagliga arbete, till exempel i familjeutredningar, kan mötet med oss upplevas som hotfull myndighetsutövning, säger Ulf Norrby. Här vill vi möta männen på ett annat sätt.
Män har oftast ett sämre kontaktnät än kvinnor. Och de väntar för det mesta längre innan de söker hjälp. Genom Mansforum hoppas man att det ska bli mindre dramatiskt, enklare att ta kontakt i ett tidigt skede.
-En del män är helt oförstående inför kvinnans anklagelser. Plötsligt står han med ett besöksförbud utan att förstå varför. Som man känns det ofta väldigt skamfyllt att inte kunna reda upp sin situation själv, säger Ulf Norrby.
I planerna ingår såväl individuell rådgivning som samtal i grupp. Men också råd om att hitta rätt instans för att få hjälp med olika problem, till exempel alkohol- och drogrådgivningen eller psykiatrin.

Behovet finns
Att behovet finns är de fyra övertygade om. Hur många män som kommer att ta kontakt med Mansforum har de däremot ingen aning om.
-Män är välkomna i vår ordinarie verksamhet, men det här projektet är ett sätt att se vilka behov och frågor som vi inte kan fånga upp i dag, säger Marica Gardell, tillförordnad chef för individ och familjeomsorgen i kommunen. När projektet är slut har vi en beredskap att förankra det i den ordinarie verksamheten om det visar sig att det behövs.
Projektet kommer att pågå i ett år och finansieras med 75000 kronor från länsstyrelsen och lika mycket från social- och omsorgsförvaltningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om