Här får hemlösa ett eget boende
I vår öppnar lägenhetshotellet Hansa i Visby. Ett helt nytt boende för människor med dubbeldiagnos, alltså både missbruk och psykiska störningar.
Det är social- och omsorgsförvaltningen som står för verksamheten. Psykiatrin är för närvarande inte med. Där finns också sedan länge förhållningssättet att "först får du bli nykter, sedan kan vi hjälpa dig med dina psykiska problem".
- Vi anser att man måste arbeta med båda problemen samtidigt, säger Tommy Karlström, biträdande chef för beroendeverksamheten.
Eget boende med stöd
Vi träffas i det som snart ska bli lägenhetshotellet Hansa. Det är före detta Hansegården, tidigare demensboende, på S:t Olofsområdet i Visby. Här ska tio, kanske elva personer få ett eget boende. Och stöd och hjälp att förändra sin situation.
- Det handlar om människor som ofta faller mellan stolarna, säger Per-Johan Fernström. Psykiatrin kanske anser att dessa personer är färdigbehandlade, men de accepteras inte av samhället. Boende, sysselsättning och fritidsaktiviteter är grunden för att kunna göra något av sitt liv. En bostad är det allra mest primära och det saknar de som kommer att flytta in här.
Dubbeldiagnoser
I dag bor de i så kallat nödboende, sover på natthärbärget Birkagården eller bor på vandrarhem och saknar alltså en fast punkt i tillvaron. Det kommer de att erbjudas på lägenhetshotellet Hansa. Både kvinnor och män kommer att bo här, de allra flesta är över 40 år.
Dubbeldiagnoser är inget ovanligt. En undersökning visar att 79 procent av narkomanerna och 48 procent av alkoholisterna även har en psykiatrisk diagnos. Missbruket är inte heller lika renodlat som tidigare, i dag blandas alkohol, narkotika och tabletter i större utsträckning.
Får egen nyckel
Rummen är ljusa och rymliga, alla har stort eget badrum och förråd i källaren samt tillgång till kök. Den som inte har egna möbler får låna. Egen nyckel, egen brevlåda men också egen hyra att betala.
- Vi räknar med att det kostar ungefär som en studentlägenhet, ungefär tretusen kronor i månaden. De flesta har pension, andra lever på socialbidrag och de flesta har nog rätt till bostadsbidrag.
Men att det är ett eget boende innebär inte att det är kravlöst, poängterar Per-Johan Fernström.
- Nej. Visserligen kan man inte ställa samma krav på människor med dubbel- eller trippeldiagnos som på en som enbart har missbruksproblem. Men man måste vilja förändra sin situation, syftet med den här verksamheten är att man ska komma vidare med sitt liv och så småningom kunna flytta till ett helt eget boende, kanske med visst stöd.
Skapa relationer
- En del av dem som kommer att flytta hit är ganska outredda. Vi kommer att satsa mycket på relationsskapande verksamhet, arbeta med utredningar av deras olika diagnoser och stötta dem i vardagen, till exempel i kontakter med försäkringskassan eller banken.
Förutsättningarna är olika. Tommy Karlström och Per-Johan Fernström tror att en del kanske bara behöver bo på Hansa ett halvår medan andra kommer att bli kvar länge, kanske i flera år.
Värst utsatta gruppen
- Det här är den värst utsatta gruppen, människor som inte passar in i de andra boenden vi har inom missbrukarvården. Genom att satsa på det här boendet tror vi att vi kan förhindra de nödboenden vi har i dag och minska pressen på Birkagården. De hemlösa kanske inte försvinner helt, men vi tror och hoppas att vi kan få ned antalet betydligt.
Lägenhetshotellet Hansa är i princip fullbelagt redan innan det öppnat. Och de som erbjudits en bostad där har alla varit positiva, säger Tommy Karlström.
Tillnyktringsenheten
Dagtid kommer två-tre personer att finnas på plats för stöd och hjälp. Hansa gränsar till tillnyktringsenheten och det är personalen där nattetid som kommer att finnas till även för dem som bor på lägenhetshotellet. När det gäller den psykiatriska kompetensen så kommer den inte att finnas i huset utan det är insatser som behövs från psykiatrin.
- Kan vi inte få hjälp av psykiatriska kliniken i Visby så får vi kanske köpa de tjänsterna från fastlandet, säger Tommy Karlström.
Hoppas på samarbete
- Jag tror egentligen att ointresset från psykiatrin handlar om resursbrist. Men vi hoppas att samarbetet kommer igång så småningom. Det gäller bara att hitta former för det. Vi kommer att ha möten med psykiatrin var fjortonde dag och det kanske blir en början. Nu har social- och omsorgsnämnden tagit sitt ansvar. Vi hoppas att de andra nämnderna följer efter, tillägger Per-Johan Fernström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!