Här dök dansk-lübska flottans guld upp igen
Den är 90 gram tung, av 24 karats guld och har monogram och fint formad ändknopp. Den har legat i vattnet vid Kopparsvik sedan den 28 juli 1566.I skick som ny hittade marinarkeologerna guldskeden den 19 maj 2008, på havsbotten vid reningsverket söder om hamnpiren i Visby.
Dykarguld. Christine Husum med skeden, dykare liksom Alexander Blosfeld i bakgrunden och Ilse hammarströ, arkeolog och osteolog med jobb i Aquaarkeologiprojektet. Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Alexander Blosfeld från Malmö, Christine Husum från Danmark och gotländska Marie Jonsson var säsongens första dykgäng som gjorde det sensationella fyndet från dansk- lübska flottan som förliste här för 442 år sedan.
Efter en natt på köksbordet hemma hos aqua-arkeologen Göran Ankarlilja, kommer den guldtunga skeden att vara ett av sommarens huvudnummer i länsmuseets utställning med spåren efter dansk-lübska flottan utanför Visby.
Klar att ställa ut
- Skeden behöver bara sköljas av innan den ställs ut, säger Göran Ankarlilja som leder projektet med undersökningar vid platser från förlisningen, då 14 skepp gick under och uppskattningsvis mellan 6 000 och 7 000 man drunknade. I vattnet vid kusten mellan Visby och Brissund har fynd gjorts som säkrats till dansk-lübska flottan.
Heritage Maritime Archaeology Gotland heter satsningen, som har fokus på forskning om det kulturhistoriska arvet på havsbotten längs Gotlands stränder. Projektet har initierats av det svenska arkeologiska företaget Aquaarkeologen Sverige, länsmuseet på Gotland och Gotlands Havsgille med Nord Stream som sponsor.
Förra året bärgades en skeppskanon. Den tillhörde ett skepp som sjönk 1566 och som nu ställs nu ut efter konservering.
Dyk vid Brissund
- Vi kommer att dyka fram till den 23 augusti, först vid Kopparsvik och Kruttornet i Visby. Efter midsommar flyttas dykningarna till Brissund och Krusmyntagården där vi bland annat ska visa ett bildspel. Säsongen avslutas med dykningar vid Brusviken, berättar Göran Ankarlilja.
I utställningen på länsmuseet berättas i ord och bild om sjökatastrofen stormnatten mellan den 28 och 29 juli 1566.
Det nordiska sjuårskriget 1563-1570 pågick och den dansk-lübska flottan hade varit i strid med den svenska flottan utanför Öland. De danska och lybska skeppen seglade till Visby på det då danska Gotland, för att begrava en adelsman dödad i striden.
För ankar på Visby redd överraskades fartyg och sjömän av stormen. 11 danska och 3 lybska skepp gick till botten, medan 17 danska och 8 lybska skepp klarade sig ovan vattenytan.
- Det är otroligt spännande att få delta i projektet och att få vara med om att hitta ett guldfynd. Jag läser till ortopedingenjör vid högskolan i Jönköping och dykning är min hobby och stora intresse, berättar Alexander Blosfeld från Malmö.
Han är en av 45 amatördykare som anmält intresse och får sommardyka ideellt några veckor i projektet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!