När färjan kommer in i hamn är tidsschemat tajt, innan det är dags att lägga ut igen. Det är stuvarna som lastar och lossar gods och bagage, och som dirigerar trafiken på kajen så att bilarna kör ombord i rätt ordning.
– Det är ett bra jobb. Mycket slit, men det sitter mest i huvudet, säger Markus Tidblom, en av 30 stuvare som jobbar i Visby hamn.
Den här eftermiddagen kör han stuvarnas lastbil, vilket innebär att hämta allehanda prylar eller proviant från olika ställen och lämna på fartyget.
Stuvarna jobbar alla dagar i veckan, alla tider på dygnet. På sommaren är det jobb dygnet runt.
– Har man kört tio nattpass på raken så blir man rätt seg i kolan, säger han.
LÄS MER: Får du alltid köra på och av sist? Så här funkar det!
Thomas Nyberg är vd för Gotlands stuveri AB, som sköter servicen kring färjorna. Han har själv jobbat på kajen i cirka 25 år, från 1976, innan han började klättra i företaget och tillträdde som vd 2007. Han sitter numer på kontoret på Cypressgatan, med utsikt över hamnen och kryssningskajen.
– Vi jobbar till 90 procent med färjetrafiken, men vi gör även en del annat. I Klintehamn lastar och lossar vi för Lantmännen och Gotlandsflis, och nu också för SMA Mineral vars verksamhet är under uppbyggnad.
Stuvarna förtöjer fartyg, sätter landgång, Llastar fartyg, checkar in bagage och bilar och provianterar fartyget. Det är stuvarna som syns på kajen när bilburna resenärer väntar på att få köra ombord och som kör på och av oledsagade godstransporter, det vill säga trailers utan dragbil.
Nu för tiden är arbetet inte så fysiskt tungt, men det är ändå slitigt, förklarar Thomas Nyberg.
– Arbetstiderna är ganska slitsamma. Det är helger och nätter och det kan vara stressigt.
Tiden mellan ankomst och avgång har blivit kortare och det är tajt om tid att hinna lossa och lasta.
– Godsmängden ökar hela tiden, men det är sällan vi inte hinner med.
Arbetspassen under lågsäsong – när färjorna inte går lika ofta – är uppdelade, vilket innebär att man jobbar 3-4 timmar, två gånger per dygn, morgon, eftermiddag eller natt. Första pass kan vara mellan 02 och 05 på natten och resterande arbetstid mellan 11 och 14 samma dag.
Sommartid – däremot – jobbar stuvarna dygnet runt med arbetspass på 10-12 timmar, med följden att det blir fler lediga dagar.
Trots att arbetet inte är särskilt tungt är det få tjejer bland personalen. I Visby arbetar 30 personer och i Nynäshamn 26 personer. Sommartid utökas personalstyrkan till totalt cirka 100 personer. I Visby finns ingen tjej i ordinarie styrkan bland stuvare, men i Nynäshamn finns tre kvinnliga stuvare.
– På sommaren är det däremot en del tjejer som kommer in, säger Thomas Nyberg.