"Handlar inte bara om kondomteknik"

Gotlandsprojektet på 70-talet gick till historien som en riktigt lyckad satsning i arbetet mot tonårsaborter. Men när eldsjälarna försvann ökade abort-talen igen. Nu kommer uppföljaren "Det gemensamma budskapet".

Samling mot tonårsaborter. Arne Grau Amnér, Toni Annas, Åsa Hedqvist, Lisa Stark, Marlene Erlandsson och Karin Nyström arbetar för skolan, fritidsgårdarna, folkhälsoenheten och ungdomsmottagningen. Foto: ROLF JÖNSSON

Samling mot tonårsaborter. Arne Grau Amnér, Toni Annas, Åsa Hedqvist, Lisa Stark, Marlene Erlandsson och Karin Nyström arbetar för skolan, fritidsgårdarna, folkhälsoenheten och ungdomsmottagningen. Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-02-22 04:00
Antalet aborter bland tonåringar har ökat och ligger numera på ungefär samma nivåer som innan Gotlandsprojektet drog igång på 70-talet.
Antalet klamydiainfektioner är också högre bland gotländska ungdomar än i landet som helhet. En enkät bland högstadieflickor för några år sedan visade att var tredje flicka som hade haft sex inte hade använt preventivmedel vid sitt senaste samlag.
Det är tid att vända utvecklingen, med andra ord.

Gemensam satsning
Nu samlar skolan, folkhälsoenheten, ungdomsmottagningen, fritidsgårdarna, RFSU och RFSL ihop sig till en gemensam satsning som syftar till att minska både antalet oönskade tonårsgraviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar.
2000-talets "Gotlandsprojekt" går under namnet "det gemensamma budskapet".
-Vi vill hjälpa ungdomarna till en sexualitet där de visar omsorg om både sig själva och andra. Det handlar inte bara om kondomteknik, utan mer om att sätta gränser och vara rädd om sig, förklarar Lisa Stark som är chef för kommunens folkhälsoenhet.
Hur "Det gemensamma budskapet" ska formuleras, det är ännu inte klart.
Barnmorskan Åsa Hedqvist och högstadieläraren Marlene Erlandsson är koordinatorer för projektet och de samlar nu in underlag från alla som på olika sätt jobbar med sex- och samlevnadsundervisning bland ungdomar på Gotland i dag.
Men när budskapet väl har formulerats så är det meningen att det ska förmedlas både från de lärare som eleverna möter i skolan, från personalen på ungdomsmottagningen och från personalen på fritidsgårdarna.
-Om samma budskap kommuniceras från vuxna på olika håll borde det ge ungdomarna en trygghet i relation till budskapet, säger Lisa Stark.
När "Det gemensamma budskapet" har formulerats ska det upprättas en hemsida där man lägger ut information om hur man ska kunna jobba med detta budskap mot olika åldersgrupper.
Här ska NO-läraren få tips om vad man kan tala om och om personer som man skulle kunna bjuda in till undervisningen.

Kunskapsutbyte
I projektet ingår också ett kunskapsutbyte mellan olika yrkesgrupper. Åsa Hedqvist, som arbetar på ungdomsmottagningen, får ibland kännedom om trender som kan vara bra att känna till för andra som möter gotländska ungdomar.
-Nu märker vi att det finns många tonårsflickor som vill planerar graviditet i ung ålder. De vill bli unga mammor. Jag lägger ingen värdering i det, men genom ett sådant kunskapsnätverk skulle jag kunna tipsa SO-lärare om att det här är något som borde diskuteras på SO:n. Det skulle kunna få bra genomslagskraft, säger Åsa Hedqvist.
Socialstyrelsen ger ekonomiskt stöd till projektet.
Förra året fick man 300000 kronor och i år har man en budget på 250000 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om