Handläggningstid på nära två år oacceptabel

Nära två år behövde Försäkringskassans utlandsavdelning i Visby på sig för att fatta beslut i ett ärende om ålderspension.
Det är helt oacceptabelt, tycker justitieombudsmannen (JO) som anser att Försäkringskassan förtjänar kritik. Men JO konstaterar samtidigt, att utlandskontoret vidtagit åtgärder för att korta handläggningstiderna.

Gotland2005-10-05 06:00
Det är en dansk medborgare som under en period arbetat i Sverige som vänt sig till JO. Mannen lämnade i slutet av september 2003 in en ansökan till Försäkringskassan om att få ålderspension från Sverige.
Till en början gick det snabbt. Bara några dagar efter att ansökan lämnats in begärde Försäkringskassan in uppgifter från Skatteverket, och svar från Skatteverket kom inom en månad. Men istället för att gå vidare med ärendet lade Försäkringskassans handläggare det på hög. Och där fick det ligga - från den 4 november 2003 fram till den 8 juni 2005. Under den perioden gjordes ingenting i ärendet.
Dansken vände sig till JO, som i maj i år började utreda varför handläggningen dragit ut på tiden.
När väl JO börjat granska ärendet gick det snabbare. Den 8 juni i år återupptogs handläggningen. Den 16 augusti i år fattade Försäkringskassan beslut och samma dag betalades pengarna ut. Då hade det nästan gått två år sedan ansökan lämnades in.

Flera förklaringar
I sitt svar till JO ger länsdirektör Inga-May Engberg flera förklaringar till varför handläggningstiderna för en del ärenden blivit alltför långa. Dansken är inte ensam, i maj 2005 höll man ännu på med ärenden som inkom i slutet av 2002.
Enligt Inga-May Engberg blir handläggningstiderna längre för personer som bor utomlands och söker ålderspension, eftersom sådana ärenden kräver utförligare utredningar som ofta kräver en rad kompletteringar. Dessutom innebar omlokaliseringen av utlandskontoret till Visby att personal nyanställdes och kraft måste läggas på utbildning. När sedan ett nytt pensionssystem infördes fanns inledningsvis inte ett komplett ADB-stöd för handläggarna, vilket ytterligare ökade handläggningstiderna.
Inga-May Engberg påpekar för JO att Försäkringskassan redan 2003 uppmärksammade problemet med långa handläggningstider. I december 2003 beslutade man om direkthandläggning av ärenden, det vill säga att handläggningen av nyinkomna ansökningar ska vara påbörjad inom tio dagar och att ärendet inte vid något tillfälle får bli liggande.
Försäkringskassan satte som mål, att 75 procent av alla inkomna ansökningar om ålderspension ska vara beslutade inom 180 dagar. I maj i år klarade man tidsgränsen för 63 procent av ärendena, och prognosen är att man når målet innan årsskiftet. För att klara det har man förstärkt resurser och sett över handläggningsrutiner.

Inget prioriterat ärende
Länsdirektören förklarar även, att den danske medborgarens ärende inte varit prioriterat eftersom han arbetat så kort tid i Sverige. Personer som har sin huvudsakliga försörjning i den svenska ålderspensionen har större behov av snabba beslut och får därför förtur.
JO har i grova fall av tjänstefel möjlighet att väcka åtal. I mindre allvarliga fall kan JO initiera att en tjänsteman får disciplinpåföljd. I det här fallet nöjer sig JO med att kritisera Försäkringskassan. De svårigheter som länsdirektören påtalat för den här typen av ärenden mildrar inte kritiken. Men med tanke på de åtgärder Försäkringskassan vidtagit vidtar JO ingen ytterligare åtgärd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om