Han vill att vi ska hitta rätt balans

- Vi är berusade av olja. Vårt samhälle är uppbyggt kring oljan - och den kommer att ta slut. Vi måste hitta alternativ - och vi måste förändra vårt levnadssätt.
Orden är Daniel Behrs, amerikan bosatt i Vibble. Han föreläser om tunga saker, på ett lätt sätt. Till sin hjälp har han ett långt rep, ett vasst svärd och en docka. Och sin egen balans.

Gotland2005-06-09 06:00
Daniel Behr är född i USA. För sex år sedan flyttade han och svenska hustrun Ann-Christine till Sverige och Gotland. Här har han ägnat sig åt att skriva, översätta och på senare år föreläsa. Om olja.
- Mitt intresse för oljebristen och oljekonsumtionen i världen började efter attacken mot World Trade Center den 11 september 2001. Efter den händelsen fick jag en inbjudan att föreläsa på Högskolan här i Visby och inför den föreläsningen började jag läsa och lära mig saker om olja.
Och sedan dess har det fortsatt. Daniel Behr har läst och lärt, forskat och frågat. Han är noga med att poängtera att han inte är knuten till någon skola eller universitet, inte heller till något företag eller organisation. Han vill helt enkelt berätta om de här sakerna för omgivningen.
Igår föreläste han för tio elever som går ettan på elprogrammet på Christopher Polhem-gymnasiet. I sal 71 pratade Daniel Behr på engelska om oljebrist, om förhållandet mellan olja och ekonomi och om förhållandet mellan olja och krig.
Det är många platser i världen där oljeletande och oljeproduktion har orsakat lidande och död bland lokalbefolkningen: Kongo, Sudan, Indonesien, Guatemala, Columbia, Irak... Listan kan göras ännu längre.

Satsa på inre energi
Daniel Behr berättar om många nackdelar med olja. Men han pratar också om saker som han tycker är positiva. För han vill att du och jag ska ska ändra vår livsstil, bli mindre beroende av olja och satsa på förnybar energi, bli mindre intresserade av att konsumera och satsa på inre energi.
Hans två timmar långa föreläsning är varierande - och annorlunda.. Han använder sig både av bildspel och saker som ett långt rep, ett vasst svärd och en docka. Han blandar citat från kända personer med korta intervjuer med människor på gatan. Han använder sig av hårdrock och av klassisk musik. Daniel Behr tycker att det är viktigt med tung fakta men har insett att budskapet går fram bättre om det händer saker på scen eller i klassrummet.
- Ni kanske tycker jag är galen, säger han medan han binder samman fem elever med repet för att beskriva oljans historia.
- Men jag vet att ni bara kommer ihåg tio procent av det jag säger. Däremot kommer ni ihåg 70 till 80 procent av vad jag gör. Och så plockar han fram det långa svärdet och befriar dem.

Stod på huvudet
I slutet av lektionen står han på huvudet. En lång stund. Och föreläsningen fortsätter en liten stund.
Sture Nygren heter biologiläraren som bjudit in Daniel Behr att föreläsa. Han tycker att lektionen bjuder på både riktigt bra saker - och dåliga.
- Daniel är provokativ. Den här klassen har precis läst material från bilindustrin, det här behövas som motvikt. Det finns en del i föreläsningen som är för hårddraget för min smak. Men jag tycker det är bra att Daniel säger saker på ett annorlunda sätt.
Anders Samuelsson var en av gårdagens åhörare:
- Jag tyckte det var lärorikt. Jag visste inte att det fanns så många samband mellan banker och oljeindustrin.

Ändrar inte livsstil
Klasskamraten Anton Larsson håller med:
- Det var mycket nytt. Det var många saker jag aldrig hört talas om förut.
De tror inte att de kommer att förändra sin livsstil efter föreläsningen. Kanske kommer de att tänka lite mer på bensinförbrukning och sånt. Men ändra sin livsstil? Nej, knappast.
Men Daniel Behr har gjort sitt val. Han vill fortsätta att berätta om oljans inflytande på vårt liv - och på alternativ.
Och han lever som han lär. Hans bil går på biodiesel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om