Han tränar i ur och skur

Han tycker inte om lera och regniga höstdagar. Men just sådant får han mycket av, Mats-Henrik Funck. I ur och skur tränar han och sköter om hästarna i travstallet, när det inte är tävling förstås. Mats-Henrik Funck är travkusk.

Gotland2004-08-02 04:00
Men nu är det sommar. Och solen värmer ordentligt för första gången på länge. Lera och höstskurar är lätt att glömma att de finns. Det stora Visbytravet stundar och spänningen runt om i stallarna stiger.
­Victory Tilly är på ingång, berättar Mats-Henrik.
Victory Tilly är ett av travsportens stora fenomen. En häst som har vunnit allt som går och som blivit något av en rikskändis. Han tränas och körs av Stig H Johansson, det namn som klingar välbekant i även de öron som aldrig lyssnar till nyheter inom travsporten och honom har Mats-Henrik slagit i flera lopp.
<span class='mr'>Motionsrunda</span>
Från sju på morgonen till fem på kvällen är Mats-Henrik i stallet. Först ska hästarna utfodras och sen släppas ut i hagen.
Under tiden de traskar omkring där, görs det rent i stallet och båsen. Sen får hästarna jobba. Ut på motionsrunda!
­När hästarna kommer in efter träning vårdas de och så ser jag över materielen.
Mats-Henrik Funck har genomgått flera kurser för att bli professionell tränare. Han studerade bland annat allmän vård av hästar, men har inte på papperet den kunskap om medicin som en veterinär har.
­Man lär sig av erfarenhet se när en häst inte är fräsch, då tillkallar man veterinär, säger Mats-Henrik.
De sista två veckorna på travtränarkursen innehöll företagsekonomi och det är nog klokt, för det innebär en del administration att hålla igång ett stall.
Tolv hästar står under Mats-Henriks beskydd och träning. Endast en av dessa är hans egen. De andra tillhör både folk på fastlandet och på ön. Hästägaren betalar en summa för stallplats och träning, kör hästen in prispengar går tio procent till Mats-Henrik.
­Fast det där med vinstpengar för spelare, olika odds och så, det tänker man inte så mycket på som kusk, då gäller det att vinna loppet. Fast man blir förstås mer peppad vid större lopp.
<span class='mr'>Tävlingsinstinkt</span>
När det är tävlingsdag dras den rödvita tävlingsdräkten på. Spänningen på stallbacken stiger. Frågan är hur mycket hästen bryr sig om att det nu gäller att vinna?
­En del hästar har verkligen tävlingsinstinkten i sig, de bara ska först över mållinjen. Andra springer bra, men inte lika målmedvetet, det blir inga vinnare av dem.
För hästen har det inte så stor betydelse vem det är som kör, om kusken är bra behöver de inte vara närmare bekanta.
Mats-Henrik Funck är inte alltid ensam i stallet, även om han ibland tycker att det känns som att han umgås mer med hästarna än någon annan.
­Ibland brukar jag ha någon praktikant här, annars ställer ofta familjen och goda vänner upp i stallet.
Förr var det mycket mer trängsel i stallet när hästtrenden bland unga tjejer och till viss del också killar var som starkast.
­Jag tror att det satsas mer på skolarbetet idag, det finns inte så mycket tid för hästhobbyn längre, tror Mats-Henrik.
För hans del har intresset alltid funnits i familjen. Pappan drog med barnen och nu har Mats-Henriks bror ett stall alldeles intill.
­Klipp gräset, men låt bli stenarna! ropar Mats-Henrik plötsligt rakt ut i luften.
Bakom stallet körs en gräsklippare som då och då hackar konstigt.
Det blir en hel del resande i perioder.
­Om en häst är i god form och det finns bra lopp att tävla i, då åker vi runt så mycket hästen orkar, det kan bli flera gånger i månaden.
<span class='mr'>Envisa djur</span>
Hästen klarar att åka från Gotland till Stockholm med omnejd utan att rastas. Blir sträckorna längre måste man göra upp en resplan med rasttillfällen.
­Man kan ju inte bara ställa av hästen vid motorvägen, säger Mats-Henrik.
Och det är inte alltid hästar gör som man vill. Hästar är snälla, men också envisa djur.
­En del hästar får för sig en massa spratt, någon kan ibland inte alls vilja springa eller volta.
Volta heter det när hästarna springer runt i en cirkel innan det är dags att på ett kommando ge sig iväg.
­Ibland får kusken eller hästen ge sig, den som är mest envis vinner, säger Mats-Henrik som förmodligen tror att han är lite envisare än hästen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om