Han satsar på SM för Unga bagare
I år skall skådebrödet bli perfekt. Och därmed SM-titeln inom räckhåll.Det är Visbybagaren Mikael Mattsson övertygad om. Det är nämligen andra året han ställer upp i SM för Unga bagare. Och i fjol var det just skådebrödet som inte gjorde som Mikael ville. I år ska jag försöka få till ett riktigt bra.
Mikael Mattsson har i dagarna fått reda på att han har blivit uttagen som en av de 12 deltagarna i tävlingen där man inte får vara äldre än 23 år. Och det är således för andra året i följd som han fått äran att vara med.
I fjol gick det mindre bra. Jag kom fyra men man delar ut 1-3:e pris och resten blir fyror. Helt klart hoppas jag det går bättre i år. Målet är att bli etta eller tvåa, dessa båda får nämligen representera Sverige i EM:et.
Tävlingsbakningen innehåller olika moment som deltagarna känner till i förväg.
Under fem timmar skall de unga bagarna visa sin skicklighet i att baka matbröd på sex kilo vetemjöl, franskbröd, vetebröd, wienerbröd och skådebröd alternativt tårta. Här tänker Mikael troligen välja skådebröd trots att han inte lyckades så väl med detta förra SM:et.
Då blev det inte bra, det gjorde inte som jag ville så nu ska jag försöka få till ett riktigt bra. Jag har inte till hundra procent bestämt mig än men det lutar åt skådebröd. (Ett sådant kan vara ätbart men utseendet är det viktigaste).
Man kan exempelvis göra en bok av en degbit.
<span class=MR>Göteborgsbagerier</span>
Mikael Mattsson har gått livsmedelsprogrammet inriktning bageri/konditori på Donnergymnasiet.
Praktik har han haft på Tingstädebageriet och Wisby hotell och därefter arbetade han först i Tingstäde och sedan i Göteborg ett år, dels på Steinbrenner och Nybergs bageri dels vid Dahls bakeshop.
Bra platser men om jag hade fått bestämma nu hade jag gått till ett mindre ställe direkt efter gymnasiet.
Sen i juni är han åter på Gotland och arbetar på Norrgatts konditori. Där får han göra bakelser och tårtor hela dagarna, så mycket matbröd handlar det inte om där.
Jag hoppar in när det finns jobb, det är rätt kärvt i branschen på Gotland just nu.
Vad som är roligast inom bageriyrket varierar.
Förra året experimenterade jag till SM:et, det var riktigt kul med nya produkter varje dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!