Det är lördagseftermiddag och barn i olika åldrar springer en efter en in på gympasalsgolvet i Norrbacka skolans idrottshall. Varje vecka träffas de och bestämmer tillsammans vilken idrott de ska ägna sig åt just den här gången. Nu blir det fotboll och innebandy. Deras ledare är ClaudienTuyisabe.
Om cirka två veckor ska han åka till Stockholm och ta emot pris på kungliga slottet för sitt engagemang som ideell ungdomsledare. Priset betyder mycket för honom.
- Det ger mig mycket kraft att fortsätta främja barns rättigheter och att kämpa, säger han.
För Claudien är det självklart inte priset som är viktigast utan det är barnen.
- Men nu blir jag så glad över att någon tycker att jag som ungdomsledare är bra.
Ger tillbaka
ClaudienTuyisabe har växt upp i Burundi och han vet att man inte kan ta demokrati och mänskliga rättigheter för givet. Som barn såg han sina föräldrar mördas framför ögonen på honom. Genom att hjälpa barn, som precis som han, kommit till Sverige utan språk eller vänner känner han att han ger tillbaka en liten del av den hjälp som han fick.
- Och resultatet visar att det verkligen finns ett behov för barnen. Ibland kommer det jättemånga, berättar han.
Förutom lördagarna i idrottshallen anordnar ClaudienTuyisabes förening aktiviteter under skolloven. Varje sommar får barnen åka på läger.
- Många barn har inte möjlighet att resa iväg på semester, förklarar han.
Integration är ingenting som kommer gratis och därför ser Claudien ett behov av hans arbete.
- Det är viktigt att svenskar och invandrare hjälps åt så att integreringen sker fort. Här utvecklar vi både språk och olika kulturer. Det blir många upplevelser för båda sidorna, säger han.
Som exempel tar han de sagor och sånger som barnen delar med sig av.
Det finns mycket att arbeta med och det märks att Claudien är frustrerad över bristande resurser. Till allt krävs pengar och Rädda Barnen stöttar ekonomiskt så att föreningen kan hyra gympasalen av Region Gotland.
Simkunnighet
En av de saker som ClaudienTuyisabe och ungdomarna nyligen har börjat med är simträning. Många invandrarbarn har aldrig lärt sig att simma och det gör att de riskerar att inte få betyg i idrott.
- Skolan säger att de inte har möjlighet att lära de här barnen simma. Därför träffas vi i Solbergabadet varannan fredag, säger han.
För ClaudienTuyisabe är det viktigt att barn, oavsett bakgrund, får ta del av idrotts- och föreningslivet. En del av barnen vill satsa på någon idrott och vill tillhöra ett lag eller en klubb, men ett problem kan vara kostnaden.
- Ett barn kan inte stanna hemma på grund av fattigdomen, säger han.
Genom att prata med olika föreningar har ClaudienTuyisabe lyckats få bland andra Visby AIK att låta några av ungdomarna spela med dem.