Han öppnar för operation

Mer än var sjätte gotländsk kvinna lider av extrem övervikt.Ingen annanstans i Sverige är fetma ett så utbrett problem.Operation är för många enda hjälpen.Visby lasarett satsar nu på överviktskirurgi i egen regi.

<7GT_Bildrubrik>läkare</7GT_Bildrubrik>. Vid lasarettsts överviktsmottagning kan personer med extrem övervikt få hjälp. Kirurgchefen Staffan Bjessmo hoppas att så kallade magsäcksoperationer snart ska kunna utföras på Visby lasarett.

<7GT_Bildrubrik>läkare</7GT_Bildrubrik>. Vid lasarettsts överviktsmottagning kan personer med extrem övervikt få hjälp. Kirurgchefen Staffan Bjessmo hoppas att så kallade magsäcksoperationer snart ska kunna utföras på Visby lasarett.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-01-22 04:00

Utvecklingen av extrem övervikt har ökat dramatiskt i hela västvärlden. I Sverige har andelen feta fördubblats sedan 1980-talet.

Gotland ligger särskilt illa till. Enligt Folkhälsoinstitutets senaste statistik var 17 procent av kvinnorna på Gotland feta och 13 procent av männen. Riksgenomsnittet ligger på 12 procent för såväl kvinnor som män.

- Kvinnorna ligger riktigt illa till. Den siffran är dessutom statistiskt säkerställd, säger Lisa Stark på region Gotlands folkhälsoenhet.


Farliga extrakilon
Fetma är ett problem inte bara för den enskilde utan även för samhället.

Extremt överviktiga personer blir i större utsträckning än andra utslagna från arbetslivet och social gemenskap. Risken för allvarliga sjukdomstillstånd som diabetes, njursjukdomar med mera ökar liksom risken för en för tidig död i till exempel hjärtinfarkt.

- Det är farligt att vara överviktig, säger Staffan Bjessmo, verksamhetschef vid kirurgen på Visby lasarett.

På lasarettet finns en särskild mottagning för överviktiga och under senare år erbjuds allt fler av patienterna kirurgisk hjälp, oftast så kallad gastric bypass eller magsäcksoperation.


Halvera kostnaderna
Hittills har operationerna skett på fastlandet, främst på Danderyds sjukhus i Stockholm. Men det är dyrt för kommunen och dessutom både tidsödande och besvärligt för patienterna.

Cirka åtta miljoner betalade Gotlands kommun i fjol för de uppemot 80 gotlänningar som magsäcksopererades på fastlandet.

Om man i stället utför operationerna i egen regi på Visby lasarett kan kostnaden halveras.

Och med tanke på att behovet av operationer beräknas att öka i antal (cirka 100 patienter per år inom bara några år, enligt hälso- och sjukvårdens utredare) kommer vinsten av att utföra dem på hemmaplan öka än mer.


Start i år
Staffan Bjessmo berättar att diskussioner redan pågår, både internt på lasarettet och med vårdbolag som jobbar med överviktskirurgi på fastlandet. Planen är att utbilda vissa av lasarettets egna kirurger i tekniken, men under en övergångsperiod kommer även kirurger från fastlandsföretaget att vara med vid operationerna här.

- Vården ska givetvis vara lika bra här som på de fastlandssjukhus där operationerna utförs i dag, säger Staffan Bjessmo.

Han räknar med att man ska kunna börja operera redan under det här året.

- Min ambition är att vi ska komma igång under 2011, säger han.

Men är det verkligen rätt att behandla övervikt med operation? Är det inte väldigt drastiskt?

- Det är en radikal metod, ja, men den är mycket säker och det är vetenskapligt belagt att effekterna är mycket goda, både för de enskilda patienterna och för folkhälsan, svarar han.


Inte kosmetik
Han betonar också att det absolut inte är fråga om kosmetik.

- Det handlar om sjuka människor. En typisk patient kan vara en 35-åring med accelererande åderförkalkning. Hela kroppen är en enda stor riskprofil, personen löper stor risk att insjukna i tidig ålder och utveckla mycket allvarliga följdsjukdomar säger han.

Det handlar om överlevnad, inte kosmetik, slår han åter fast.

Staffan Bjessmo efterlyser en attitydförändring i samhället kring synen på övervikt. Han tycker att vi måste börja se fetma som en sjukdom och han tycker det är självklart att sjukvården ska göra allt den kan för att hjälpa dem som drabbats.

Han vill få bort skammen kring fetma.

- Det handlar om en grupp människor som lider fruktansvärt och som ofta har en historik av misslyckanden bakom sig. De flesta har provat allt, men ändå inte fått bukt med sin övervikt. För dem är troligen kirurgi den bästa metoden, det kan hjälpa dem till förbättrad överlevnad och bättre livskvalitet, säger han.

Och han tycker att fler än i dag borde få den här chansen. Just för att effekterna är så goda.

- Tydliga vetenskapliga rapporter visar att de allra flesta får en varaktig viktnedgång. Blodfetterna sjunker, risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar och en del blir helt av med den diabetes de förvärvat på grund av den tidigare övervikten, säger han.

Men biverkningar då?

- Ja, det finns risk för komplikationer, till exempel tarmvred, och det informeras patienterna om. Men även om man räknar in komplikationer är det här en bra behandling för dem med grav fetma, säger han.

FN:s världshälsoorganisation, WHO, har fastställt definitioner för övervikt och fetma som grundar sig på samband mellan BMI (body mass index), sjukdomsrisk och för tidig död.

Ett BMI på 30 eller mer är att betrakta som fetma, medan gränsen för övervikt är ett BMI på 25. Dessa BMI-gränser är samma för alla vuxna, oavsett kön och ålder.

Så räknar du ut ditt eget BMI: Dela din vikt med kvadraten av din längd.

Alltså, om du exempelvis väger 70 kilo och är 1,70 meter lång: Dividera din vikt i kilo (70) med kvadraten av din längd i meter (1,70 x 1,70 = 2,89). 70 delat med 2,89 blir drygt 24, vilket alltså är ditt BMI.

Så här bedömer WHO de
olika BMI-värdena:

18,5 — 24,9 normalvikt

25,0 — 29,9 övervikt

30,0 — 34,9 fetma, grad I

35,0 — 39,9 fetma, grad II

40,0 + fetma, grad III

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om