– I söndags stod jag och lagade mat till Tony Blair och Bill Clinton och nu är jag här, säger Marcus Samuelsson och ler stort.
Han lever med mat 24 timmar om dygnet och har världen som arbetsplats. Det är just att mixa det urbana med det lokala som har blivit hans signum och som han de senaste åren utvecklat inom restaurangkonceptet Kitchen & Table som numera finns på många ställen i Sverige. Det är hotellkedjan Clarion som står bakom konceptet och på Gotland är det Clarion hotel Wisby som huserar restaurangen sedan i mars i år.
– Det ska vara en hemmakänsla här och tröskeln mellan vardag och restaurang ska suddas ut.
Marcus Samuelsson är imponerad av före detta Frihetens lokaler och säger att det här är den Kitchen & Table-restaurang i Sverige med mest gedigen miljö.
Sedan 2010 driver han restaurangen Red Rooster i Harlem i New York och det är New York-känslan han har tagit med sig till Sverige och Gotland.
– Numera vill folk ha globalt inspirerad mat med den lokala tryggheten i råvarorna.
Kökschefen Fredrik Karlsson håller med och det är han som ansvarar för att plocka in de gotländska råvarorna i menyn.
Marcus Samuelsson har varit på Gotland flera gånger tidigare och lagat mat bland annat i tv.
– Jag gillar lammen här, och honungen, sparrisen och den goda charken.
Trots satsningen i Sverige är det i New York Marcus Samuelsson trivs bäst och där kommer han att stanna ett bra tag.
– Det är det multikulturella där som jag känner mig mest bekväm med.