Han kontrollerar baggens duglighet

Nästa vecka installeras han som professor i husdjursreproduktion vid Sveriges lantbruksuniversitet. Gotlandsfödde Lennart Söderquist har bland annat undersökt lammbaggars pungomkrets. En enkel undersökning kan ge viktiga svar på en bagges förmåga att fungera som avelsbagge.

Pungmått. En gotländsk ungbagge ska ha en pungomkrets på 26 centimeter för att det ska vara värt att avla på honom, enligt Lennart Söderquist.

Pungmått. En gotländsk ungbagge ska ha en pungomkrets på 26 centimeter för att det ska vara värt att avla på honom, enligt Lennart Söderquist.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-03-25 04:00
För att få en bagge som ger en lönsam avkomma krävs mer än att bara se på pälsens glans, lockarnas utseende och det allmänna hälsotillståndet.
Lennart Söderquist har under flera år bland annat studerat lammbaggar och vilken betydelse pungens utseende har. Nästa vecka blir han professor i husdjursreproduktion vid Sveriges lantbrukaruniversitet i Uppsala och han har bland annat forskat på hur man kan avgöra vad som är en bra avelshanne eller inte.

Gotländska baggar
- På en baggauktion fokuserar man på så mycket annat och i bästa fall stoppar man i alla fall ner handen och känner att det finns något där, säger Lennart Söderquist.
Men det finns betydligt mer man kan göra som säljare eller köpare. Pungens omkrets har ett nära samband med testiklarnas spermieproduktionen berättar Lennart Söderquist. Omkretsen går även i arv. Hos tjurar finns det visat att stora testiklar ger stora testiklar hos tjurens söner. Frågan är då hur liten är för liten, och det var bland annat detta som Lennart Söderquist ville undersöka när han började mäta pungomkretsen hos gotländska baggar.
- Oftast vet man inte så mycket om en ungbagges avelsduglighet. Det kallar jag en dålig varudeklaration.
Under fem år mätte Lennart Söderquist pungomkretsen på närmare 300 baggar som såldes på auktion på Gotland. Bland resultaten kom han fram till ett absolut minimimått för pungomkretsen på 26 centimeter för ungbaggar av gotlandsras.
- Att inte noggrant undersöka könsorganen före köp och varje år för betäckning, är en brist som är oerhört lätt att åtgärda, säger Lennart Söderquist och berättar att han ofta möts av en viss förvåning när han berättar detta för lammproducenter.

Mäta själv
Att lägga stora pengar på en bagge utan att först ha undersökt pungen och dess innehåll noggrant beskriver han som att köpa grisen i säcken. När han själv mäter omkretsen på baggarnas pung använder han sig av ett speciellt måttband som är cirkelformat, men det går också att mäta själv med de redskap man har till hands. Ett vanligt måttband eller ett balsnöre som man sedan mäter med linjal. Det man ska tänka på är att testiklarna ska vara i botten på pungen, bredvid varandra och sedan mäta omkretsen på det bredaste stället.
Lennart Söderquist är född och uppvuxen i Slite, men är sedan många år tillbaka bosatt i Uppsala. Men till Gotland kommer han ofta, men då mest för att ta det lugnt i sitt hus i Boge. Han är övertygad om att det finns mycket kvar att göra när det gäller att rutinmässigt och noggrant undersöka avelsbaggarna. Han ser en utmaning i att få lammproducenter att förstå hur viktigt det är att ta hänsyn till fler faktorer när man bedömer en bagges potentiella duglighet i aveln.
- Jag har märkt att det finns ett sug efter information. Framförallt hos dem som drabbats av baggar som inte fungerat. Som kanske inte fått sina tackor betäckta i den omfattning de önskat. Baggen är halva besättningen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om