Han har fullt upp inför gymnasie-SM

Över 70 elever kommer att delta på gymnasie-SM som arrangeras i Visby i helgen.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2015-03-20 15:36

Totalt är det 24 lag från 15 gymnasieskolor som kommer till Visby för att delta i gymnasie-SM. Tävlingen är indelad i de fyra disciplinerna kock, servering, hotell och turism. Tävlingen inleds redan på fredagskvällen med teoretiska test inom yrkesområdena.

– Det är 72 stycken deltagare som kommer hit med båt eller flyg. Det är mycket jobb, men det är med stolthet som vi arrangerar det här, säger Paul Bergström, programsamordnare vid Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, som håller i årets evenemang.

På lördagsmorgonen får kockarna reda på vad man har för råvaror att laga till en huvudrätt av. Förrätt och efterrätt kommer att vara samma som lagen tagit sig till final med.

– De har fyra och en halv timme på sig att laga till det här och sedan ska man samarbeta med ett lag från servisen som man lottats ihop med, berättar Paul Bergström.

Inom varje disciplin finns det särskilda domare. Filip Fastén, årets kock 2014, och kände bagaren Sebastian Boudet kommer att vara en del av juryn som ska betygsätta huvudrätten.

– Tävlingen i sig är en väldigt bra morot för eleverna. Det påminner mycket om att arbeta på krogen, säger Paul Bergström.

Tävlande från Wisbygymnasiet

Kocklaget

Penda Thomsson och Fabian Olli Johansson samt Staffan Ek, kocklärare och lagledare. Laget tävlade i september 2014 i ”Årets unga ekokock”, då man hamnade på andraplats. Penda Thomsson utsågs tidigare i år till Gulddrakens Framtidsdrake – en utmärkelse och stipendium som Sveriges krögare och Dagens Nyheters Gulddrake står bakom.

Hotellaget

Unni Dahlstedt Wahlberg och Sara Frendin samt hotelläraren och lagledaren Ulrika Strömberg.

Källa: Gotland.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om