Totalt är det 24 lag från 15 gymnasieskolor som kommer till Visby för att delta i gymnasie-SM. Tävlingen är indelad i de fyra disciplinerna kock, servering, hotell och turism. Tävlingen inleds redan på fredagskvällen med teoretiska test inom yrkesområdena.
– Det är 72 stycken deltagare som kommer hit med båt eller flyg. Det är mycket jobb, men det är med stolthet som vi arrangerar det här, säger Paul Bergström, programsamordnare vid Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, som håller i årets evenemang.
På lördagsmorgonen får kockarna reda på vad man har för råvaror att laga till en huvudrätt av. Förrätt och efterrätt kommer att vara samma som lagen tagit sig till final med.
– De har fyra och en halv timme på sig att laga till det här och sedan ska man samarbeta med ett lag från servisen som man lottats ihop med, berättar Paul Bergström.
Inom varje disciplin finns det särskilda domare. Filip Fastén, årets kock 2014, och kände bagaren Sebastian Boudet kommer att vara en del av juryn som ska betygsätta huvudrätten.
– Tävlingen i sig är en väldigt bra morot för eleverna. Det påminner mycket om att arbeta på krogen, säger Paul Bergström.