Han föreslår biltull i innerstan

Debatten svallar om biltrafiken i innerstan. Efter att DBW:s innerstadsråd yttrat sig positivt till dubbelriktning av innerstan vill även andra vara med och föra fram åsikter. Att något måste göras åt dagens situation, det är de flesta överens om. En lösning skulle vara att som Lennart Edlund på länsstyrelsen föreslår införa biltullar.
- Det ska kosta skjortan att köra in i innerstan, 500 spänn. Men de boende kunde få plastkort att dra i en automat när de passerar bomarna vid infarten, säger han.

Gotland2005-11-14 06:00
Gotlands kommun arbetar med frågan om biltrafiken i innerstan. En utredning visar att man skulle kunna dubbelrikta en stor mängd gator och på så sätt få bort störande trafikskyltar men ändå sänka hastigheten. Ett av de ställen som i dag är farligt är Smedjegatan innanför Norderport. Stråket har blivit en genväg till och från båtarna i hamnen och hastigheten är ofta hög. Vid S:t Clemens hotell svävar trafikanter ständigt i livsfara.
- Vi måste varna våra gäster för utfarten. De förbipasserande kör mycket fortare än tillåtna 30 kilometer i timmen. Det finns en "Schumacher" i en hel del bilförare, säger Hans Juhlin som driver S:t Clemens hotell.
Ofta brukar Hans erbjuda sig att gå ut på gatan och stoppa bilarna när hans gäster ska backa ut.

Huset skallrar
Hans Juhlin får medhåll från konstnären Klas Smeby en bit upp på Odalgatan mot Norderport.
- Här kör de så huset skallrar. Vi är jätteglada om det kommer en förändring till stånd, säger Klas Smeby.
Han menar att hamnen har blivit ett centrum med mycket mer aktiviteter än tidigare vilket medför mer trafik in genom Norderport. Klas Smeby hoppas något kan göras för att förbättra läget, även om han befarar ett kaos om man dubbelriktar trafiken.
Boende på Smedjegatan som kontaktat GA vill inte framstå med namn eftersom frågan är känslig och de är rädda att sticka ut hakan.
- Förslaget att dubbelrikta trafiken är en ren skrivbordsprodukt. Ta fyra fem bilar och prova, det kommer att bli jättekaos, säger en boende.
De är skeptiska till hur det ska gå när Räddningstjänsten måste rycka ut och även oroade för hur de själva ska kunna komma ut och in i sina fastigheter. På sina ställen är Smedjegatan väldigt smal.
- Och när det blir skador på våra fastigheter av bilarna, vem betalar det, undrar de boende vidare.

Andra änden
Problemet kan också vara precis det omvända. I svängen mellan Slottsbacken och S:t Hansgatan är gatan så bred att flera bilar med lätthet kan mötas där. Men då ökar hastigheten ännu mer. Och sedan blir det återigen smalt. Veljo Pärli som bor här berättar att många kör 50 kilometer eller ännu fortare. Olyckor har inträffat på platsen.
- Av säkerhetsskäl tror jag inte på att dubbelrikta. Men det är inget lätt problem att lösa situationen. Stadsbilden är inte gjord för dubbelriktning av trafiken. Kom ihåg att när staden byggdes fanns det inga bilar, säger Veljo Pärli.
Han är mån om att innerstan ska förbli levande. Men det måste finnas en vettig trafikdisciplin utan mängder av förbud som kan ta död på staden.
- Då får man ett museum med en sovande innerstad, befarar Veljo Pärli.

Drastiska förslag
Lennart Edlund, före detta länsantikvarie, är idag internationell samordnare i Östersjöfrågor på länsstyrelsen. Han har god erfarenhet av hur andra städer och världsarv löst sina trafikproblem. Lennart Edlund menar att vi av tradition tagit alldeles för stor hänsyn och haft en övertro till hur viktig biltrafiken är. Han är också säker på att stan skulle bli trivsammare och att även de boende skulle få det bättre om biltrafiken starkt begränsades.
- Nu har man infört biltullar i Stockholm, är det någonstans det vore bra med biltullar så är det i Visby, säger han.
Det ska kosta skjortan att köra bil i innerstan, 500 spänn, annars är det ingen som bryr sig, enligt Lennart Edlund. De boende och leveransfordon kunde få plastkort att dra i en automat när de passerar bomarna vid infarten.
- Jag kommer absolut att föra fram biltullar som ett förslag om jag skulle få yttra mig. Ingen vågar med kraft ta tag i bilfrågan, men det är viktigt att vi vågar ta oss an även de stora frågorna, säger han.
Vilken förändring av trafikbilden i innerstan som slutligen genomförs återstår att se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om