Han följer i virusets spår

– Det bästa scenariot är att hela besättningen är genomsmittad.Det säger veterinär Fredrik Engström som idag började provta gotländska fårbesättningar på jakt efter antikroppar.

Alla provrör märks med tackans öronnummer.

Alla provrör märks med tackans öronnummer.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2013-05-14 18:36

Schmallenbergvirust slog hårt mot många fårgårdar under vintern och experterna är förvånade över den mycket snabba spridningen under förra året. Viruset, som sprids via svidknott, slår mot idisslare vilket innebär att även nötkreatur drabbas. Problemen har hittills dock inte varit lika utbredda på nötgårdarna.

De första fallen av viruset upptäcktes i Sverige 2011 och under 2012 spred sig smittan långt upp i norr, så långt som det finns svidknott. Nu genomförs ett nationellt provtagningsprojekt där cirka 700 nöt- och fårbesättningar i hela landet ska vara med.

– Syftet är att ta reda på smittläget under 2012. Viruset är så ungt och vi kan så lite om det, säger Fredrik Engström, Svenska djurhälsovården.

Nu, innan svidknottsäsongen drar igång, ska han provta tio gotländska fårgårdar, med cirka 50 tackor i besättningarna. Samtidigt provtas fyra gotländska nötgårdar, genom Växa Sverige.

Att viruset finns på Gotland vet man redan eftersom tankprover från gotländska mjölkgårdar förra året visade att antikroppar fanns i samtliga mjölkprov. Nu provtas alla vuxna djur i de utvalda besättningarna för att se hur smittspridningen ser ut inom besättningarna.

– Vi hoppas att de här proverna visar ungefär samma som resultat som mjölktanksproverna. Det bästa är om hela besättningarna är genomsmittade. Vi tror och hoppas att viruset ger livslång immunitet, men vi vet inte så mycket än, säger Fredrik Engström.

Spridda gårdar

Hans uppdrag, att provta tio fårgårdar, kommer från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som äger projektet och som i sin tur fått pengar av Jordbruksverket. Vilka gårdar som ska ingå har han dock själv fått välja, med kriteriet att det ska vara cirka 50 vuxna djur på gården.

– Jag har försökt sprida mig över ön för att se om det är någon skillnad. Jag har valt både gårdar där man haft problem med schmallenberg under lamning och besättningar som inte haft problem. Det är intressant att ta även besättningar som inte haft problem eftersom de ändå kan ha varit genomsmittade.

En av de besättningar som valts ut är Lövsta naturbruksgymnasium med 45 pälsfårstackor. Kennet Mebom, svinhusförman på Lövsta berättar att lamningen började i slutet av mars och bara fyra tackor är ännu kvar.

– Det har varit en normal lamning, vi har inte varit drabbade vad vi kan misstänka, säger Kennet Medbom.

Hoppas på mer pengar

Förhoppningen är att samtliga besättningar i projektet kommer att kunna provtas igen, efter årets svidknottsäsong, för att se eventuella förändringar i smittläget.

– Vi hoppas på ytterligare finansiering från Jordbruksverket, men det är inte klart än, säger Fredrik Engström.

Det är framförallt om inte alla individer i besättningar som varit smittade bildat antikroppar som en uppföljning är viktig.

Projektet genomförs i samarbete med Svenska djurhälsovården och Växa Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om