Han får inte hyra operationssalar

Kommunanställda läkare får inte hyra operationssalar för privata behandlingar.
Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden om vid sitt sammanträde på måndagen.
- Det är med stor sorg jag konstaterar att vi inte kunde genomföra detta, säger Lars Thomsson från centerpartiet. Han och övriga i det borgerliga blocket begärde votering som slutade 7-6. De reserverade sig över beslutet.

Gotland2005-11-22 06:00
Frågan föll på att det var kommunens egna anställda som ville hyra lokalerna.
- Det är tråkigt om det var argumentet. Det ger bekymmer för alla anställda med bisysslor, säger Peter Ahlvin, delägare i TPL Medical AB, som begärt att få hyra operationslokaler.
Syftet är att operera patienter som tecknat avtal med försäkringsbolag om privat sjukvård under tider när operationssalar står tomma.
- Min klinikchef och sjukhusdirektörern har inte tyckt att det var någ-ot problem, säger Peter Ahlvin.
- Det är synd att det gick politik i det hela.
- Det vore väl märkligt om vi inte skulle kunna samarbeta med kommunen, säger han och funderar på om de inte lagt fram frågan så att politikerna förstått vad det handlar om.

Tiden inte mogen?
- Vi räknar med att åkerkomma med flera förslag till kommunen. Jag tror att det går att hitta lösningar. Tiden var kanske inte mogen.
Ett hyresavtal och förslag till beslut har tagits fram av sjukvårdsförvaltningen som är positiv till att upplåta lokaler. Hyran skulle bli 1 150 kronor i timmen och enligt beräkningen skulle det kunna ge upp till 400 000 kronor i inkomst per år.
Åke Svensson, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden sa nej liksom miljöpartiet och vänsterpartiet. Han anser inte att två anställda läkare på lasarettet kan hyra operationslokaler.

"Kan skada förtroendet"
- Det kan skada förtroendet att våra anställda läkare opererar privat i våra lokaler, säger han som tror att det kan bli svårt för patienter att hålla isär när doktorn företräder kommunen och när han arbetar på privat basis.
- I vilket sammanhang möter jag min doktor. I det här fallet skulle en anställd läkare gå in i våra lokaler och utföra en bisyssla.
Avtalet som sådant är Åke Svensson också kritisk till.
- Det är en arbetsmiljöfråga. Om andra av våra anställda anlitas kan det till exempel bli problem med vecko-vilan, säger han.

"Krystade argument"
De borgerliga partierna kan inte alls se dessa farhågor:
- Det är verkligen krystade argument. De har bara sett hindren, säger Lars Thomsson. Att hyra ut operationssalen hade båda parter tjänat på. Nu är jag rädd att vi tappar två läkare, fortsätter han.
Thomsson påpekar att man aldrig ens sagt vem som ska operera.
- Det kan ju vara andra som utför den sysslan.
Moderaten Gustaf Hoffstedt har samma synsätt.
- Förvaltningen har gjort ett bra jobb och tagit underskottet på allvar. Det här är ett bidrag till en lösning. Majoriteten har inte tagit fram några förslag på hur man ska fylla lokalerna i stället. Nu får de stå tomma och samla damm.

"Opererar som aldrig förr"
Åke Svensson tycker att det föreslagna avtalet borde kompletteras.
- 1 150 kronor i timhyra är inte ekonomiskt gångbart när vi inte kan se konsekvenserna. Sedan handlar det om vilket företag vi skulle hyra ut till, säger han men tycker ändå att etiken i frågan är viktigast.
- Att två av tre i företaget är våra anställda är inte bra.
Han tycker att operationssalarna visst används mycket.
- I dag opererar vi som aldrig förr, så dammet lär inte lägga sig.
Miljöpartiets Torgny Lihnell ville ha en klar bodelning mellan offentlig och privat sjukvård.
- Förslaget är ett hot mot god sjukvård. Alla människor rätt till sjukvård på samma villkor, som inte såg några hundra tusen i hyra som grund för att det skulle vara en ekonomisk fråga.

Befarar gräddfil
Vänsterpartiet anser att det är en förtroendeskadlig bisyssla om privat och offentlig verksamhet flätas ihop på det här sättet.
- Verksamheten kan också uppfattas som en gräddfil, säger Carina Lindberg och Bodil Rosengren.
På hälso- och sjukvårdsnämndens möte konstaterades för övrigt att den ekonomiska prognosen pekade på ett mindre underskott än vad man tidigare trott. Från över 37 miljoner kronor i underskott pekar det nu mot drygt 30.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om