Den gotländske konditorn Conrad Tyrsén fick redan i fjol göra desserten till Nobelfesten. Nu får Conrad och hans kollega Ted Johansson chansen att göra en ny dessert till Nobelfesten den 10 december.
– Det ska bli jäkligt kul. Nu ska vi verkligen köra all in, det känns nästan som vi har tagit oss vatten över huvudet med årets dessert, säger Conrad Tyrsén.
Han blev lite förvånad över att de fick chansen även i år.
– De har sagt att de skulle göra om hela grejen, att man inte skulle kunna köra flera år i rad. Men när vi fick utvärderingen, så var det bara positiva omdömden. Då hoppades vi lite på att få göra det igen, säger Conrad Tyrsén.
Till i år har duon tänkt nytt och kommer att göra en annorlunda dessert. Den har fått namnet "I huvudet på Alfred Nobel". Han säger att det kan bli så att de fem som kommer att arbeta med desserten kommer att få arbeta dygnet runt.
– Det är en otrolig ära för oss att ha fått förnyat förtroende. Med erfarenhet från förra året i ryggen ville vi nu tänja på gränserna för vad som är möjligt rent tekniskt för en dessert som ska produceras i 1500 exemplar under en extremt begränsad tidsram. Svårighetsgraden i utförandet har aldrig tidigare varit så hög som nu, menar Conrad Tyrsén.
– Kanske kommer vi att få arbeta dygnet runt i tre dagar. Men förhoppningsvis kommer det att gå bra.
Efter att Nobelmiddagen är avklarad kommer man att göra en mindre variant av desserten som kommer att säljas i Tyrséns och Johanssons butik.
– Det håller vi på och funderar runt just nu. Vi vet inte riktigt hur den kommer att bli. Det är många fler tekniska moment den här gången.
Vad betyder det att få göra en dessert till Nobelmiddagen?
– Det är klart att det betyder en hel del, man får mycket uppmärksamhet i media. Då uppmärksammar folk det och kommer till vår butik för att köpa en dessert och få en smak av Nobel.
För- och varmrätt kommer att tas fram av prisbelönte kocken Andreas Hedlund, Stadshusrestauranger.