Han bygger upp barndomens fantasier

Ingen lämnar Fårö utan att ha passerat förbi Kutens Bensin vid Broskogs.

Gotland2007-03-26 06:00
Här lyser Elvisskylten i neon både dag och natt och här trängs bensinfat med gamla skyltar och bilkadaver. Det var väl ett halvsekel sedan de rullade på vägarna men här har de fått sitt sista vilorum medan de multnar ned, likt gamla båtar.
Men är det en "bilkyrkogård" eller en skrothög? I insändarspalterna, där ordningen omkring Kuten har debatterats på sistone, hörs tongångar av olika slag. Thomas Lindholm, som har skapat och driver Kuten, håller sig utanför debatten. Han gör sin egen grej.
- Jag har inte tid att bry mig om vad andra tycker. You can´t win them all, säger Thomas på sin milda jämtländska.
Kutens Bensin med sin nattklubb och sitt café har blivit ett av Fårös mest omtalade besöksmål. Ryktet om Kuten har spritt sig över världen. Både The Comets och Carola har uppträtt här. Men hur det kommer sig att Thomas Lindholm hamnade just här vid Broskogs med sina fantasifulla prylar och amerikanska drömmar? Thomas tar oss med in i nattklubben, tänder några kandelabrar och börjar berätta:
- Jag växte upp i en liten by i skogen i Jämtland där det var mer ödsligt än på Fårö.
Thomas växte upp utan pappa. Familjen levde enkelt med utedass, jordkällare, handgrävd brunn och mat från sjöarna och skogarna omkring dem. Men fantasin frodades i Thomas huvud.
- Och mamma fördärvade inte min fantasi. Jag älskar henne för det! Hon finns med mig jämt och jag har vigt mitt liv åt att göra henne stolt över mej.

Andy, på andra sidan sjön, hade varit i Amerika. Han drev en skrotgård och Thomas ler vid minnet av den fantastiska gården omkring Andys hus. Andy lärde Thomas lite engelska och Amerika växte upp som en hägring för pojken i skogen. När James Dean dog hösten -55 blev sjuåringen Thomas förkrossad. Han minns tidningen med James Dean på omslaget som hängde i en klämma i kioskfönstret. Bilden gick rakt in i Thomas hjärta och han fick samla skrot i veckor för att tidningen skulle bli hans. När radion året därpå började spela Elvis var Thomas övertygad om att det var James Dean som sjöng.
- Elvis och James Dean blev fadersgestalter för mig, jag levde ju helt i fantasins värld, berättar Thomas.
Thomas blev stor och flyttade runt i världen. Också i USA. Men när han i dag blickar tillbaks på vägen mellan den jämtländska barndomsbyn och Fårö så betecknar Thomas resan runt världen mest som en transportsträcka. Stora städer var ingenting för honom. Det var hit till Fårö han skulle. I mitten av 80-talet började han sälja 40- och 50-talsprylar som han köpt in i USA vid Norsta Aurar och när den gamla affären vid Broskogs blev till salu kunde Thomas börja skapa "Kuten" där Elvis och James Dean skulle bli självklara husgudar.

Thomas samlar och byter till sig gamla prylar. Det runda fönstret i nattklubben är en sprucken ventil från ett förlist skepp som han hittade i ett hönshus. Den trötta tvåmänning som tronar ovanför baren bytte han till sig mot en säck kopparkannor. Varje pryl har sin historia och Thomas berättar och berättar. Somligt kommer från Fårö, annat är amerikanskt. Eller "amrekäänskt" som Thomas alltid säger - för så sa Andy.
Drömmar och fantasier, fadersgestalter och idoler, det har alla haft, men Thomas håller liv i dem här på Kuten. Kuten är Thomas Lindholms konstfulla försök att återskapa sin barndoms fantasivärld i en miljö som är lika enkel som den han växte upp i. Han tyckte om sin barndom.
- Det var en skyddad värld. Jag minns att vi fick såna där "dödsbrickor" i plåt som man skulle ha runt halsen under kalla kriget, men det var tryggt att bo där uppe i skogen med mamma!
Kuten har blivit kult och ett omtalat besöksmål. Här är det kö och fullsatt på sommarkvällarna. Men för Thomas Lindholm är Kuten i första hand en värld som han bygger upp för sin egen skull. Och byggandet fortsätter.
- Kuten är organiskt. Det lever och det kommer aldrig att bli klart, förklarar han.
Ett av årets projekt är att Thomas hoppas bli klar med sitt James Dean-museum till hans dödsdag den 30 september. Ett annat är att bygga upp en bokhandel med gamla klassiker i lanthandeln på andra sidan vägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om