Han bygger båtar i papper

Det byggs båtar i trä, stål och plast, till och med i cement.
Men Gunnar Sillén i Slite bygger i ­ papper!
Fast han nöjer sig förstås med mindre båtar ­ små fartygsmodeller. Och inte bara fartyg utan fyrar, hus, flygplan och mycket annat. På biblioteket i Klintehamn visar han i nästa vecka hela Kovik-museet i papper.

Gotland2004-06-24 04:00
Jodå, det är vanligt papper han bygger med, dock lite kraftigare än vanligt brevpapper. För det mesta 160-gramspapper.
Gunnar Sillén är sjöfartsintresserad arkitekt från Stockholm men sedan en tid mer eller mindre permanentboende i huset vid Storgatan i Slite. Intresset för sjöfart går ända tillbaka till ungdomsåren, och då satt han också och byggde modeller efter ritningar i tidskriften Sveriges Flotta och i Allers.
­Sen, när jag blev vuxen, trodde jag att man inte kunde hålla på med sånt längre, så jag la av. Men när jag fick egna barn började jag igen, säger han.
<span class='mr'>Vackrast i Sverige</span>
Gunnar har egentligen ingen tidigare anknytning till Gotland, men bestämde sig för några år sedan att flytta hit.
­Jag arbetade tidigare mycket med kulturminnesvård vid Riksantikvarieämbetet och reste då runt över hela landet. Samtidigt passade jag på att leta efter den vackraste plats jag kunde tänka mig att bo på. Det blev Gotland, främst östra Gotland, och för några år sedan köpte vi huset i Slite.
­Cementfabriken? Nej, jag har arbetat mycket med industriminnen så den stör mig inte alls.
<span class='mr'>Mest Gotland</span>
Efter flytten hit har modellbyggandet främst fått gotländska motiv, i första hand med anknytning till sjöfart. Som till exempel snabbfärjan Gotlandia och gamla gotlandsbåtar som Drotten och Hansa, samt lastbåten Slite som Carl Bertil Myrsten inledde sin finlandstrafik med.
­Nästa byggen blir nog Myrstens Dalhem och Gotlandslinjens Graip. Nej, så ful var hon väl inte!
<span class='mr'>5 000 delar</span>
Med sax, kniv, pincett och lim bygger han sina modeller, främst i skala 1:250. De blir överraskande stadiga och detaljerade med hundratals små detaljer att plita på rätt plats. Bara i undantagsfall använder han annat material än papper. Nyligen har Gunnar ställt ut en del av sina modeller i Bremerhafen, där man vid sjöfartsmuseet gjort mycket för att utveckla konsten att bygga pappersmodeller. På kontinenten, främst då i Tyskland, finns det gott om pappersmodellbyggare, i Sverige kanske bara ett 25-tal.
­I Bremen kunde man köpa en modell av slagskeppet Bismarck i mellan 4000 och 5000 delar, berättar han.
Med hjälp av gamla ritningar och bilder kan han se hur fartygen skall byggas, och han har själv gjort runt 25 egna byggsatser i form av klippark. De flesta skriver han ut direkt från datorn, i vissa fall låter han trycka upp klipparken i ett tryckeri. Det blir förstås bättre, men är ganska dyrt.
<span class='mr'>Ställer ut i Klinte</span>
Byggsatserna kan köpas, dock bara i undantagsfall några färdiga modeller. De blir ganska dyra, varje modell tar ju åtskilliga timmar och dagar att fullborda.
Några byggen har han tidigare visat i biblioteket i Slite och han har ställt ut på fastlandet. Men lördagen den 3 juli invigs hans hittills största utställning på Gotland ­ i biblioteket i Klintehamn. Till det har han specialbyggt en modell av fiskerimuseet vid Kovik med vikingaskeppet Krampmacken seglande utanför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om