Han blev "Årets Tryffelkock"

På fredagen delade Gotlands Tryffelakademi för tredje gången ut priset "Årets Tryffelkock". I år gick priset till en tvåfaldig Nobelkock.

Förrätten under Nobelbanketten 2013 innehöll gotländsk tryffel.

Förrätten under Nobelbanketten 2013 innehöll gotländsk tryffel.

Foto: Karin Backlund

Gotland2014-10-03 15:58

Utmärkelsen Årets Tryffelkock 2014 gick till Andreas Hedlund, tvåfaldig Nobelkock, vinnare av Årets kock och gastronomiskt ansvarig på Stadshusrestauranger i Stockholm.

Pristagaren presenterades av Gotlands Landshövding Cecilia Schelin Seidegård på Hedlunds restaurang Stadshuskällaren på fredagen. Han kommer att ta emot priset vid en ceremoni i Domkyrkan i Visby den 15 november under Gotlands Tryffelfestival.

Andreas Hedlund använde gotländsk tryffel i förrätten vid 2013 års Nobelbankett.

– Jag använder gärna tryffel som smaksättare. Det är en råvara som jag nu har lärt mig hur jag ska använda och bara älskar att man först använder aromen sedan själva tryffeln, säger Andreas Hedlund.

Juryns motivering:

Andreas Hedlund har som få andra tagit till sig den gotländska tryffeln, förstått dess innersta väsen och sedan fört vidare sin kunskap till kockar och matälskare genom gourmetmenyer, kurser och workshops. Under två Nobelmiddagar har Andreas Hedlund bjudit världseliten på den gotländska tryffeln från sin allra bästa sida. Genom nyfikenhet och lyhördhet för det som är tryffelns essens, har Andreas fått den att blomstra och ge sin arom till fantastiska kreationer. Genom sin pedagogiska verksamhet för han ut kunskapen om hur man nyttjar tryffeln och lär fler om dess magi och hur man bäst handskas med den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om