Hämtar inspiration till en ny uteförskola
Anne Elfström vill starta en uteförskola påGotland. Hon har lång erfarenhet av det här. Hon har för närvarande två uteförskolor och en traditionell förskola, samtliga i Tyresö. Hon har dessutom varit på Gotland för att utbilda personal vid två gotländska förskolor i ämnet. Just nu pågår förhandlingar med barn- ochfritidsförvaltningen. Utgången kan bli att uteförskolan Grodan öppnar i Visby.
Det är vetenskapligt bevisat att barn som vistas mycket utomhus får en bättre motorik och en bättre koncentrationsförmåga, säger Anne Elfström som brinner för det här.
Hon driver utbildningsföretaget Uteskaparna som riktar sig till förskola och skola. Hon driver också två uteförskolor samt en traditionell förskola i Tyresö.
Hon återvänder ofta till Gotland och hon säger att hon brukar passa på att besöka sin själ härhon förklarar att hennes själ finns på Fårö.
Personalen på Vitkålens förskola och på Klubbsvampen i Visby har fått utbildning angående uteförskola av Anne Elfström för ett år sedan.
<span class=MR>Dialog med kommunen</span>
Jag har hela tiden haft en dialog med Gotlands kommun och nu är vi här, säger Anne Elfström.
Under tisdagen hade hon och Sanne ett sammanträffande med Freddy Sirland på barn- och utbildningsförvaltningen. Kommunen vill starta en uteförskola men det kommer också an på lokalerna. Anne har redan nu bestämt att den nya uteförskolan ska heta Grodan och lokalerna bör lämpligen ligga i södra delen av Visby. I norra delen finns nämligen den andra uteförskolan på GotlandAlla årstider.
Anders Nordlander, som driver Uteförskolan Alla årstider, har tidigare arbetat hos Anne Elfström, berättar hon.
<span class=MR>Anpassar till utomhus</span>
Hur går det då till på en uteförskola?
Anne Elfström förklarar att man gör allt som man gör på en traditionell inomhusförskola, man anpassar bara sakerna till utomhusförhållanden. Om man vill sitta och trä pärlor på en traditionell förskola så kanske detta inte går lika bra på uteförskolan men man kan göra ett halsband av rönnbär och om det är sommar kan man trä smultron på strån. Det finns motsvarande saker som man kan göra i naturen och man utgår från läroplanen.
Anne Elfström förklarar att man måste vara flexibel, det är också bra om man älskar livet och har lite jäklar-anamma. På en uteförskolan följer man årstidernas växlingar, man studerar djuren och växterna. Barnen blir friskare av utelivet och det finns klara fördelar med utearbetet.
Behöver man byta blöjor så finns portabla skötbord med och det är inga problem att byta blöjor utomhus, förklarar Sanne Svanberg.
På en uteförskola blir arbetsmomenten färre men däremot tyngre.
I barngrupper inomhus blir det gärna mycket hög ljudnivå vilket inte alls är bra för barnens och personalens hörsel. Ute i skogen blir det annorlunda. Ljudvågor försvinner på ett annat sätt när de inte har väggar att studsa emot och dessutom brukar barnen bli så uppfyllda av att vara i skogen att de automatiskt blir tystare.
Om allt går i lås så kommer uteförskolan Grodan att starta så fort som möjligt och i så fall lämnar Anne och Sanne verksamheterna i Tyresö.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!