Halm och stubb bidrar till positiv växthuseffekt

Hos Röcklingers i Lärbro skördas nu årets första tomater som fått gro i värmen från en halmeldad panna. Bra för ekonomin och framför allt för klimatet: när oljebrännaren stängdes av, sjönk också utsläppen av koldioxid.

Växthuseffekt. Man kan säga att vi odlar klimatsmart, säger Berndt Röcklinger.Foto: Robert Gahnfelt

Växthuseffekt. Man kan säga att vi odlar klimatsmart, säger Berndt Röcklinger.Foto: Robert Gahnfelt

Foto:

Gotland2008-04-30 04:00
Ordet klimatsmart har börjat slå rot i svenska språket. Föga förvånande är det just det ordet Berndt Röcklinger i Lärbro använder när han berättar om handelsträdgårdens satsningen på halmeldning. Det är ett val som jämfört med oljeeldning, sänker mängden koldioxid, CO2, alltså en av växthusgaserna som bidrar till den pågående klimatförändringen.
Tomater vill ha det varmt om fötterna under hela livscykeln, från sådd till skörd. I Röcklingers fall, startade det med sådd den 20 december. Idealtemperaturen är +18 grader dagtid och på natten, ett snitt på 16,5 grader. Noga ska det va’.
- Temperaturen regleras på tiondelen, det är väldigt noga för att tillväxten och skörden ska bli den bästa, berättar Berndt Röcklinger.
Värmen kom i decennier från en oljeeldad panna. Det var det självklara valet när oljan var billig och ingen ens kunde stava till växthuseffekt. Numera är det halm från egna åkrar och köpt halm som värmer tomater, gurkor och annat som spirar i växthusen.
Företaget har investerat 700 000 kronor i halmvärmen. Pannan matas med rundbalar eller fyrkantbalar. Varmvattnet leds till i en ackumulatortank på 40 kubikmeter. Förutom halm, händer det att man eldar stubbar också.

Konsumeras lokalt
- Tre kilo halm har ett energivärde som motsvarar en liter eldningsolja, berättar Berndt Röcklinger, som är mycket nöjd med det nya värmesystemet och den miljöinsats man gör genom att drastiskt skära ned på koldioxidutsläppen.
För att bevara den goa värmen använder man också en duk som rullas ut under glastaket och som isolerar och håller värmen kvar.
Ett annat miljösteg vore att gå med i Krav. Men det får vänta till man kan driva plantorna på ett Kravgodkänt sätt. I nuläget finns inget gödningsämne som passar in i gårdens system där bevattning och näringstillförsel sker i samma tunna plaströr.
- Jag tycker att vi är miljövänliga också genom att vi producerar och säljer lokalt. Ingen tomat eller gurka som vi odlar, fraktas mer än fyra mil genom vår försorg, säger Berndt. Vår sydligaste kund finns i Visby.
Den som vill kan ju roa sig med att räkna ut hur många mil en holländsk eller en tomat från Kanarieöarna reser innan den landar på gotlänningens tallrik.
På energisidan kan också noteras att gården är delägare i tre vindkraftverk.
- Vi producerar fem gånger mer än vad vi själva gör av med.
Mognaden har just börjat. Det tar åtta veckor för en tomat från blomning till skörd. Tomaterna pollineras av humlor. Rovinsekter nyttjas om man får in skadedjur så man slipper spruta mot ohyran. Röcklinger producerar närmare 70 ton tomater per säsong. Ett tio-tal personer jobbar i växthusen under säsongen med skörd och uppbindning av plantorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om