Hållbara lösningar för gemensam kust

Det är inte ofta deltagare kommer seglande i katamaran till möten i Visby. Men helgens seminarium på högskolan handlade om hållbara lösningar för Översjöns kustzoner, och de ryska deltagarna från universitetet i S:t Petersburg kom i sin forskningsbåt "Centaurus II".
Mötet hölls inom ramen för det internationella nätverket CoNet, där både Högskolan på Gotland och Gotlands kommun ingår.

Gotland2004-08-30 04:00

CoNet är en organisation där bland annat forskare, miljöarbetare och myndighetspersoner får möjlighet att ta del av varandras goda exempel och diskutera gemensamma problem. Både högskolan och kommunen har varit med sedan starten för två år sedan.
För högskolan är medlemskapet naturligt, eftersom man har en 40 poängs kurs i kustzonsförvaltning som en påbyggnad på ekologiutbildningen. Att CoNet nu för första gången sammanstrålat i Visby kommer lägligt, eftersom högskolan har ambitionen att föra upp utbildningen på internationell nivå och via CoNet finns möjlighet att söka bidrag.
<span class=MR>Hållbart samhälle</span>
Mötet i Visby gästades av föreläsare från Ryssland, Lettland, Polen och Tyskland, men representanter från Gotlands kommun och Länsstyrelsen fick möjlighet att presentera miljöarbetet på ön. Gotland är sedan tio år tillbaka en ekokommun och ekostrategerna Bengt-Olof Grahn och Helena Andersson från Gotlands kommun kunde presentera en rad exempel på utveckling mot ett mer hållbart samhälle.
Ett alldeles färskt exempel kunde seminariedeltagarna själva se på fredagen, då man under en bussutflykt på södra Gotland kom till Toftagården. Där invigdes för en vecka sedan en 52 kvadratmeter stor solfångare som ska förse kök och uthyrningsrum med energi.
<span class=MR>Lokala problem</span>
Några lokala problem togs också upp. Gunnar Gustafsson från Länsstyrelsen berättade om arbetet med att peka ut kustnära områden som lämpar sig för turism. I dagsläget ligger turistnäringen före planarbetet, vilket ofta leder till konflikt eftersom kustområdena är hårt skyddade. Den gotländska kusten har inte bara strandskydd, utan här finns även kultur- och naturintressen som värnas av myndigheterna.
Genom att kommunen och länsstyrelsen gemensamt pekar ut lämpliga områden för turism hoppas man kunna undvika dagens problem.
Vid mötet i Visby presenterade Nils-Arvid Andersson, Vellinge kommun, EU-projektet Pilelandet. Projektet omfattar förutom Vellinge även Skurup, Svedala, Trelleborg och Ystad, samt fem danska kommuner. Området på båda sidor Öresund har en lång gemensam historia som EU-projektet ska lyfta fram. Genom det ska Öresundsidentiteten stärkas.
Kustmöte. Under de dagar CoNet haft möte i Visby har S:t Petersburgs universitets forskningsbåt "Centaurus II" legat i hamnen. Under gårdagen bjöds seminariedeltagarna på en segeltur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om