Hallå där...Pär Bergkvist

Matskribent, som besökt ön för att proväta gotländsk skolmat och leta nya matföretag till projektet "100 nya matföretag på 1 år".

Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-02-23 04:00


Hur gick det, hittade du något nytt gotländskt matföretag?
-  Ja, jag åker inte hem tomhänt. Jag har träffat en fantastik matentreprenör - Allan Johansson i Fårösund, han kommer att åka runt med sin bil och sälja färsk fisk. Johanssons fisk blir företag nummer tolv.

Hur känns det?

- Jag är betydligt gladare än i går.

Varför nappade du på den här idén?

- Det är en modern och samtidigt urgammal affärsidé. Det är en typiskt bra affärsidé som håller hela vägen. Det här är ett jättebra sätt att hålla igång fisket på ön och ett sätt för gotlänningarna att kunna köpa färsk fisk från Gotland. I dag går all fisk som landas på Gotland till Göteborg.

Vad kommer du att hjälpa honom med?

- Han behöver lite hjälp med att komma ut med sitt företag och skapa logotyper. Nu fiskar han bara strömning, men han kommer även att sälja annan fisk och olika strömningsinläggningar och vi ska ta fram etiketter till dem.

Är det ditt första fiskföretag?

- Nej, mitt allra första företag överhuvudtaget är faktiskt en isländsk kvinna som gör fiskrätter i Malmö.

Var fortsätter din jakt på nya matföretag nu?

- Nästa resa blir till Värmland, men vi jobbar på hemmaplan också. Sen i maj ska jag ut på min stora Sverigeturné, där vi ska starta ett nytt bolag i varje landskap, så då kommer jag tillbaka till Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om