Hallå där...

Patrik von Corswant, som varit i Österrike och marknadsfört ostarna från Stafva gård på svenska ambassaden i Wien.

Arkivfoto: Ulf Glimfalk

Arkivfoto: Ulf Glimfalk

Foto: Ulf Glimfalk

Gotland2010-10-25 04:00

Hur är österrikarnas intresse för gotländska ostar?
- Jo tack, det verkar stort. Det kom ett 60-tal representanter från hotell och butiker, och några konferensarrangörer till ambassaden. Exportrådet är på väg att sprida kunskap om Sverige som matland, och jag fick vara med som en av producent och bjuda på ostar. Bland de andra som fanns där var Gustav Trägård, årets kock 2010 i Sverige.

Österrike är känt för sina ostar - braukäse, weinkäse, pfeffertaler och andra. Är inte konkurrensen väl tuff?

- Jag tror det är tvärtom. Österrike har en väl utvecklad ostkultur. Intresset för ost är stort, och vi ses som ett exotiskt inslag.

Ska ni leverera ost till Österrike nu?

- Jo, vi har kontrakt med Julius Meinl, ett varuhus som är Österrikes motsvarighet till NK. Jag räknar med att vi kan skicka ostar till dem varannan vecka. Det kan bli början på något riktigt stort, eftersom det är ett anrikt varuhus.

Är export till andra länder aktuell?

- Vi levererar redan ost till Riga. Vi har haft kontakt med Exportrådet sedan i våras och fått vara med på olika arrangemang runt om i Europa. Vi har varit och visat upp oss i Frankrike och Italien, och även varit i Japan. Nästa vecka ska svenska livsmedel visas på en mässa i Rom, och där är våra ostar med.
- Sedan är Ryssland på gång också. Jag tror exporten kommer att öka efter hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om