Håkan ler när han ser rött
Håkan Larsson var bondsorken och dansbandssångaren som växte upp vid Langhammars på Fårö på femtio- och sextiotalen. Nu äger han Sveriges största tidskrift om vin och smakar 5 000 vinsorter om året.En klassresa?- Nej, snarare en kulturresa. När jag stod på ett slott i Loiredalen och tog emot pris för att jag skrivit världens bästa nybörjarbok om vin tänkte jag: "Det här är väldigt långt hemifrån".
ETT GLAS RÖTT. Håkan Larsson: Jag är i första hand journalist, som råkar skriva om vin och mat. Foto: Claes Löfgren
Foto:
Och han gör det som en av Sveriges främsta auktoriteter på området.
Håkan Larsson äger tidningen Allt om vin, som han också är chefredaktör för. Han har dessutom skrivit fyra böcker på ämnet vin och mat, varav "Rött, vitt, rosé" korats till världens bästa nybörjarbok i ämnet vin.
- Och sedan 1993 har jag provat vartenda vin som säljs i Sverige. Nu smakar jag 5 000 viner om året, berättar Håkan Larsson.
Det blir närmare femton viner om dagen. Varje dag.
Ingen vardagsvara
Men på femtiotalet var vin verkligen ingen vardagsvara i det larssonska hemmet.
- Jag växte upp på en bondgård vid Langhammars på Fårö. Det var två hjulspår och fjorton grindar dit. Det är bara femtio år sedan, men samhällsmässigt är det mycket längre.
- Vi hade kor, så vi drack mjölk. Och klass 2-pilsner. När det var fest kunde det bli en Beyaz till inkokt lax, eller en stek med Vin Rouge d’Algerie.
Det verkliga vinintresset kom långt senare. Innan dess hade Håkan Larsson hunnit med att gå på realen i Slite, Na-linjen på Säveskolan i Visby och påbörjat en journalistkarriär på Gotlands Allehanda.
Den fortsatte med en flytt till fastlandet 1976, där han jobbade på Värnpliktsnytt i tre år. Först som redaktionssekreterare och sedan som chefredaktör.
Värnpliktsnytt har alltid varit ett drivhus för journalister, och 1979 fångades Håkan Larsson upp av Bonniers. Det blev Året runt, då Sveriges största veckotidning, innan han gick vidare till tidningen som bestämde inriktningen på den senare karriären.
- Jag började på Allt om mat som tredjegubbe 1985. Där fick jag prova mig igenom alla vinerna på Bolaget och det väckte intresset för finare viner.
Lagade mat
- Från början drack man Beyaz för att man var ute efter ruset. Sedan var vi några stycken som lagade mat och då började vi söka råd när det gällde viner. Och så upptäckte vi att härtappade bordeauxer för tio-tolv kronor kunde vara riktigt hyggliga, betydligt bättre än Vino Tinto.
Efter ytterligare en vända på Året runt, nu som chefredaktör, var han tillbaka på Allt om mat 1993. 2002 gick han till Allt om vin, som han köpte 2005 tillsammans med Bengt-Göran Kronstam, en annan av Sveriges stora vinauktoriteter.
Vad tror du om din egen ställning? Betraktas du som en dilettant eller en auktoritet?
- Jag är i första hand journalist, som råkar skriva om vin och mat. Men jag har nog någon typ av expertstatus, och när det gäller det svenska utbudet av vin är jag en auktoritet.
Vad har du för kunskap om mat?
- Jag har ätit vansinnigt mycket gott i mina dagar.
- Och när jag växte upp var det självhushållstider - vi köpte salt, socker och jäst, resten stod vi för själva. Jag vet hur det ska smaka med bra råvaror.
Stor skillnad
- Och jag har lärt mig att det viktigaste för kvaliteten på råvarorna är närheten - det är stor skillnad på potatis som kommer direkt från jorden till tallriken och den som tagit vägen via packrum och terminaler.
Du hyllar den gotländska maten - men hur är det med de gotländska vinerna?
- Man måste ha druvor som klarar klimatet och så här långt norrut blir det inte de ädlare sorterna utan hybrider. Jag har bara smakat Gutevins viner, och med tanke på förutsättningarna är de okej, och de blir bättre. Men det är en liten produktion, och då blir det dyrt, och därmed inte prisvärt.
Mogna druvor
- Brännvinerna är bra, och jag skulle nog satsa på ett mousserande vitt vin, då gör det inte så mycket om druvorna mognar.
Apropå brännvin, vad dricker du mer?
- Cognac och god öl. Jag gillar Visby klosteröl, men jag undrar om de inte har för stor produktion på sommaren, för den smakar bättre på vintern!
Vad tycker du om dricka?
- Det finns ingen stark drickatradition på Fårö. Men en välgjord gotlandsdricka är fantastisk - särskilt om den är ordentligt utjäst men ändå har lite sötma kvar.
Har du några tips om gotländska rätter och vin?
- Det är en gammal fördom att vin inte passar till sparris. Vit eller grön sparris, gärna halstrad, med hollandaisesås till en torr riesling - ibland blir ett plus ett lika med tre!
- Lammstek med vitlök passar väldigt bra ihop med en god rioja eller en god bourgogne. Och här är ett annat tips: prova nykokt, varm, sockersaltad och senapsgriljerad julskinka ihop med en beaujolais nouveau! Det är en klassiker på vårt julbord.
Vad har du för koppling till Gotland i dag?
- Jag och min syster har kvar föräldrahemmet vid Langhammars. Jag jobbar stenhårt elva månader om året, men i juli är jag där och gör ingenting!
Och så var det det här med dansbandssångare - vad var nu det för något?
- Jag spelade orgel och sjöng i Ö-borna i nästan tio år, från 1967 till 1976 när jag flyttade från ön. Vi var ute och spelade mest varje helg och jag har nog sett alla bygdegårdar på Gotland. Om inte annat så har det gjort att jag inte har någon rampfeber.
Och så spelade ni in en skiva?
- "Elisabeth på Visby lasarett". Jag skrev låten. Baksidan hette "Valdemar Atterdag". Det skulle vara lokalt, så mycket fattade vi. Och egentligen skulle vi ha sjungit på gotländska också, men det kom först med Di Sma och Susanne Alfvengren.
Fotnot: Beyaz, Vin Rouge d’Algerie och Vino Tinto Español var billiga storsäljare på Systembolaget från 1950-talet och framåt. Alla tre är numera borttagna från sortimentet. Så här tyckte Håkan Larsson om Beyaz i Aftonbladet 1998: "Halvsött, odrickbart med smak av wellpapp och sur disktrasa".
Namn: Håkan Larsson
Ålder: 56
Familj: Hustrun Annika, döttrarna Elin, 25, och Elsa, 23
Bor: Radhus i Lidingö
Hobby: Läser väldigt mycket, går på teater, tycker om att hålla ordning på kåken på Fårö
Okänd talang: Stormästare i "Jeopardy" tre veckor i sträck år 2000. "Då var jag nervös."
Dricker helst i dag: "Ska vara på Fårö i helgen, och då blir det först ett mousserande rödvin och sedan en rioja till lammet."
Ålder: 56
Familj: Hustrun Annika, döttrarna Elin, 25, och Elsa, 23
Bor: Radhus i Lidingö
Hobby: Läser väldigt mycket, går på teater, tycker om att hålla ordning på kåken på Fårö
Okänd talang: Stormästare i "Jeopardy" tre veckor i sträck år 2000. "Då var jag nervös."
Dricker helst i dag: "Ska vara på Fårö i helgen, och då blir det först ett mousserande rödvin och sedan en rioja till lammet."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!