Ha koll på kvittot - om du ångrar dig

Gotland2006-12-16 06:00
Öppet köp är nyckelorden för den medvetne julklappshandlaren.
Utan öppet köp och kvitto har man inga rättigheter att få rätta till ett felköp. Det finns ingen självklar bytesrätt eller ångervecka för den som handlar en vara i butik.
- Ett köp innebär att man ingår ett avtal - och avtal ska hållas, slår konsumentvägledaren Anne-Marie Larsson fast.
Som tur är så finns det hyggliga handlare. Även om vi inte har begärt öppet köp så brukar de åtminstone låta oss byta felköpet mot en annan vara. Och vi som inte ens har kvitto - för att vi kanske har tappat bort det eller för att vi inte hade mage att be mostern om det när vi insåg att "den här tehuvan vill jag inte ha" - vi brukar också mötas av ett visst mått av tillmötesgående; Vi får ofta byta mot annan vara i butiken.

Men, som sagt: Här hänger det på handlarens goda hjärta. Vi har ingen självklar rätt att få ångra ett köp.
Öppet köp betyder att hela köpet kan gå tillbaka och kunden får alla pengar tillbaka om man ångrar köpet inom en viss tid. Hur lång tid som köpet är "öppet" varierar. Ibland handlar det bara om några dagar och då måste man vara snabb. Andra butiker kan ha öppet köp i en hel månad.
Ha koll på kvittot. Där står det hur länge det öppna köpet gäller, tipsar Anne-Marie Larsson. Och när du köper julklappar är det viktigt att du talar om det i butiken, annars kan tiden för öppet köp vara förbi långt innan julaftonskvällen.
Men alla affärer har inte öppet köp. Somliga medger bara bytesrätt. Om det då inte finns någonting i butiken som man vill ha så brukar man kunna få ett tillgodokvitto. Kvittot gäller i tio år om det inte står någon tidsbegränsning på kvittot, men se upp:
- Vänta inte för länge med att använda tillgodokvittot. Det kan bli värdelöst om affären byter ägare eller om butiken går i konkurs. För att kvittot ska gälla måste det finnas en överenskommelse mellan den gamla och den nya ägaren om att överta sådana förpliktelser mot kunder, förklarar Anne-Marie Larsson.
På kommunens konsumentvägledning, där Anne-Marie Larsson arbetar, erbjuder man rådgivning och stöd närinkomster och utgifter inte går ihop. En stor del av de som vänder sig hit är barnfamiljer.
- Vi pratar om julklappar ibland. Många är ledsna över att de inte kan ge så mycket till barnen. Men samtidigt är de också överlevnadskonstnärer och eftersom barnen alltid kommer i första hand så brukar de kunna ordna något.
Anne-Marie Larssons jultips för den som har det lite kärvt är att ta det lugnt med inköpen före jul - det kommer ju en mellandagsrea! Och många gånger är det ju mer uppskattat att ge bort en upplevelse eller liknande i stället för någonting som man har köpt:
- Ge bort en vandring på juldagen eller ett bad till sommaren! Prylar har vi så gott om ändå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om