Gymnasielärare utbyter kunskaper över gränserna

I fredags anlände lärarinnorna Mariya Kucharaya, Tatsiana Biaspida, Alena Sych och deras rektor Lidziya Stsepaniuk till Sverige. De är från den stora staden Brest i Vitryssland, nära polska gränsen.
Efter en helg i Stockholm är de nu på Gotland och besöker Richard Steffen-gymnasiet för att där utbyta kunskaper och få en inblick i den svenska skolan.

Gotland2005-11-08 06:00
Detta samarbete mellan Rickard Steffen-gymnasiet och Högskolan på Gotland berör även Ryssland och Ukraina och det är tack vare ett stipendium från Svenska Institutet som kollegorna från Brest kan komma hit. Tanken är att göra Gotland till en utbildsningsplats i Östersjöområdet.

Lika och olika
Det är fyra vänliga och intelligenta kvinnor som sitter vid bordet mitt emot mig, de talar stundom engelska och stundom rafflande snabb ryska. Intrycket av Gotland har varit gott.
- När vi kom till Gotland var det kväll, berättar Mariya Kucharaya. Vi möttes av en muromgärdad stad som lystes upp av en massa små lampor... Det var som i en saga!
Rektorn Lidziya Stsepaniuk talar endast ryska, så Mariya översätter åt henne:
- Sveriges och Vitrysslands skolsystem har mycket gemensamt och även många skillnader. I Sverige kan gymnasisterna välja vad de vill lära sig mer individuellt, men i Vitryssland kan man inte välja sina ämnen på samma sätt.
- Våra elever har dock djupa kunskaper i de ämnen de valt att studera, och det är vi mycket stolta över. De är nyfikna och vill lära sig.
Det största målet med det här utbytet är att jämföra sättet att undervisa engelska på, och det skiljer sig ganska mycket mellan länderna.
- I Vitryssland begränsas undervisningsmöjligheterna av ett nationellt standardtest som alla måste klara för högre utbildningar.
- I det testet är till exempel grammatik väldigt viktigt, så vi måste lära våra elever sådant för att de ska klara testet. Era metoder är väldigt tilltalande eftersom ni fokuserar mer på att kunna tala och uttrycka sig, förklarar Alena.
Det hela började på ett seminarium i november förra året, tack vare Kurt Bratteby och Svenska Institutet.
De fyra är alla väldigt tacksamma till Svenska Institutet som har gjort att de kan få göra den här resan. Annars hade de aldrig fått den chansen. De är de första lärare som rest till ön i Richard Steffen-gymnasiets nya internationella samarbete. Institutet har även gett stipendium till andra liknande projekt, bland annat går två elever från Brest i skolan i Sverige ett år: Inna Bunata och Yulya Liushynskaya.
- Jag tror att vi kommer få mer idéer och intryck för varje dag som går här, säger Mariya. Vi önskar allt det bästa till Svenska Institutet och till alla svenskar!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om