Den 20 till 21 mars går Gymnasie-SM av stapeln. Arrangörer är Visita, och tredjeårseleverna tävlar då i grenarna hotell, servering, turism och kock. Tävlingen är Sveriges äldsta och mest prestigefulla för studenter som studerar på HT- och RL-programmen. För första gången någonsin kommer tävlingen i år att arrangeras av Wisbygymnasiet.
– Det här betyder jättemycket för skolan. Det ger mersmak för eleverna med uppmärksamheten runt tävlingen och att träffa elever från andra skolor, säger Tina Oldenburg, lärare inom bageri och konditori på Wisbygymnasiet.
I de fyra grenarna kommer sex lag, bestående av två elever, att deltaga. De sex lagen har valts ut av Visita utifrån de ansökningar som landets skolor skickat in. Wisbygymnasiet kommer att ha lag med i kock- och hotellkategorin. Enligt Staffan Ek, kocklärare och lagledare för det tävlande kocklaget, finns en hel del prestige i tävlingen.
– Det är en enorm prestige. Många av dem som är med och tävlar var även med i tävlingen Unga ekokockar i höstas, vilket gör att det blir lite mer prestige mellan lagen. Dessutom är det ju så att man bara har en chans i livet att tävla i gymnasie-SM, säger han.
Wisbygymnasiets kocklag består av Penda Thomsson och Fabian Olli Johansson. De var båda med i det lag som slutade tvåa i Årets unga ekokock i september 2014.
– Det känns otroligt roligt att vara med i gymnasie-SM. Det är en stor tävling, och det är lite extra kul att det är på hemmaplan. Vi börjar träna inför tävlingen på torsdag, och sedan är det bara att köra fullt ut, säger Fabian Olli Johansson.
Vad skulle det betyda att vinna?
– Det skulle betyda enormt mycket. Det skulle verkligen vara något att ta med sig in i yrkeslivet.