Guteflamman blev Gotfire och nu måste bröderna nyanställa

Bröderna Wimans mekaniska verkstad i Vänge kan bli Gotlands nästa exportföretag. Deras fiffiga och miljövänliga flisbrännare har väckt stor uppmärksamhet på marknaden.
Om allt går som de hoppas och tror måste den lilla verkstaden både skaffa nya lokaler och nyanställa för att kunna klara efterfrågan.

Gotland2006-10-19 06:00
En gammal nött skylt med texten "Verkst d" visar vägen upp mot Bröderna Wimans mekaniska verkstad vid Gandarve i Vänge. Så mycket mer reklam har de inte behövt göra för sig, för hit har kundkretsen hittat sedan 1962 när Lars Wiman grundade företaget.
Företaget har jobbat med "det mesta". Det betyder reparationer av lantbruksmaskiner, svets- och smidesarbeten, rörmokeri och mycket annat. 1990 tog bröderna Anders och Ola Wiman över företaget från sin pappa och under de senaste åren har verksamheten blivit allt mer inriktad mot att skapa eldningssystem för biobränsle.
- Farsan höll på med sådant. Han byggde sin första spån-ugn redan på 50-talet. Vi har också varit intresserade och när vi var med om att sätta upp tre ganska avancerade eldningssystem för flis så fick vi nya kontakter som sedan kom att utvecklas allt mer, berättar Ola Wiman.

Helautomatiskt
En 100-kilowatts-brännare i verkstaden är ett av de resultat som brödernas intresse och kontakter har lett till. Den är inte särskilt stor, men den här varianten har kapacitet att värma upp bortåt 1 200 kvadratmeter.
Det som är speciellt med Wimans flisbrännare är att de är helautomatiska. De tänder och släcker sig själva när termostaten visar att det är dags.
Eldningen övervakas av en fotocell. När den registrerar att det finns för mycket flis i brännaren så stoppas tillförseln och därmed minskar risken för "bak-brand".

Oväntat miljövänlig
Men det är inte bara automatiken som har skapat ett intresse för flisbrännarna från Vänge.
När Ola och Anders Wiman bestämde sig för att låta miljötesta sin brännare så visade det att den hade oväntat fina utsläppsvärden.
För att den som övergår från el eller olja till flis-eldning ska få konverteringsbidrag så måste man installera en anläggning som är godkänd av Boverket. Deras gränsvärden för utsläpp ligger på 100 milligram organiskt bundet kol (OGC) per kubikmeter rökgas.
Den förstas flisbrännaren som Wimans testade släppte ut 7 OGC per kubikmeter. Tester av andra modeller har visat på ännu bättre värden.

Nya kontakter
- Det var kul att få veta! När vi bygger har vi ju bara blick för hur brännaren ser ut och hur den fungerar. Att utsläppsvärdena var så bra hade vi ingen aning om, säger Anders.
De goda testresultaten har skapat nya kontakter för bröderna Wiman. De, som tidigare bara sålt flisbrännare lokalt på Gotland, har fått flera återförsäljare på fastlandet och just nu har de mer jobb än vad de egentligen har tid till, trots att de sedan i våras skaffat sig både en anställd och en lärling.
15 flisbrännare kan de ha sålt innan detta år är slut. Och nästa år räknar de med att försäljningen kan bli ännu mycket större.

Många hemlisar
Ola och Anders är förtegna om vilka de blivande kunderna kan bli, de är inne i ett utvecklingsskede och ruvar de på många affärshemligheter. Men en av kontakterna kan leda vidare till utlandsexporter.
Flisbrännarens ursprungliga namn "Gute-flamman" har därför bytts till det internationellt mer gångbara "Gotfire".
- Det känns lite chockartat, säger Anders och fortsätter:
- Jag klev i blåstället här på verkstaden när jag slutade nian 1972 och sedan dess har vi arbetat småskaligt med lantbrukare här i trakten. Det är en omställning och man är lite vilsen när man ska jobba i den större skalan.

Måste utöka
Hur stor Wimans flisbrännarproduktion kan bli, det vågar de inte sia om, men företaget står inför en verklig expansion.
- Vi siktar på att producera åtminstone 50 flisbrännare under det första året, sedan vet man inte hur det kommer att utveckla sig. Klart är i alla fall att vi inte kommer inte att kunna klara efterfrågan med den lokal och den personalstyrka som vi har idag, säger Ola och Anders.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om