Det är nedrustningen av landsbygden, inte minst skolorna, som gjort att han har skickat ut ett brev för att samla krafterna. Samtidigt har han lagt ut information på sin Facebooksida. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Gehöret var kraftigt.
- Vi måste organisera oss, gå samman, bli en stark motkraft till centraliseringen, motiverar han upproret.
Stoppa utarmningen
Syftet är att bilda ett nätverk och målet är förstås att stoppa utarmningen av landsbygden.
Ett konkret förslag är att samla folk till en alternativ landshövdingfest.
- Att bjuda in en massa kändisar räddar inte vår landsbygd, säger Gunnar Bendelin som inte vill ha någon konflikt med länsstyrelsen och region.
Gunnar Bendelin tycker samarbete är viktigt om man ska lyckas bevara landsbygdens och Gotlands attraktionskraft. Det behövs också bättre kunskap om hur verkligheten ser ut på landsbygden.
- Det får inte makthavarna på en kändismiddag. De måste ut i verkligheten.
- Vi behöver gå samman för att åstadkomma något som är bra.
Reser ragg
Det är framför allt utarmningen av landsbygdens service, där nedläggningen av skolor är aktuell just nu, som fått folk att resa ragg.
- Det brinner i knutarna, säger Gunnar Bendelin som inte vill framstå som allför rebellisk.
Flera personer har redan reagerat. Anders Thomasson från Svenskt näringsliv hängde på upproret direkt.
- I min dagliga verksamhet så vill jag verka för goda förutsättningar för hela öns näringsliv, men jag kan konstatera att det är skillnad var man bor eller var man tänker bedriva sin verksamhet.
Som boende på Storsudret kan jag också se den ständigt pågående neddragningen av offentlig service som vi landsbygdsbor får finna oss i. Nu tycks regionens tjänstemän anse att det inte ens behövs någon skola på Storsudret, säger han.
Riina Noodapera på Hushållningssällskapet knyter an till debatten om att stänga skolor.
- Nya lagkrav och besparingsbeting skall levas upp till i varje enskild förvaltning men det drabbar alltid landsbygden hårdast. Varför ska man bli bestraffad för att man av olika anledningar bor och verkar på landsbygden? Varför kan inte Visby dela med sig av kakan till landsbygden som ändå är den platsen där största delen av Gotlands befolkning bor och produktionen av mat och andra råvaror sker?
- Dags att se Gotland som en helhet för en gångs skull och inte fokusera på de enskilda förvaltningarna som ska spara inom sitt lilla område för att visa hur duktiga man är på bekostnad av landsbygdsutvecklingen, säger hon.