Guldglans över regionen

Hälso- och sjukvårdsförvaltningens direktör och ekonomichef bar guldsjalar när nämnden hade årets första möte.
– Vi tycker att vi kan få glänsa lite, säger Maria Dalemar, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Maria Dalemar, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Yvonne Skovshoved, ekonomichef i hälso- och sjukvårdförvaltningen, är stolta över att nämnden gjorde ett plusresultat förra året och bär guldsjalar dagen till ära.

Maria Dalemar, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Yvonne Skovshoved, ekonomichef i hälso- och sjukvårdförvaltningen, är stolta över att nämnden gjorde ett plusresultat förra året och bär guldsjalar dagen till ära.

Foto: Karl Melander

Gotland2014-02-10 15:25

Årets första möte i hälso- och sjukvårdsnämnden kom att handla en hel del om förra årets goda ekonomiska resultat. Efter många år med underskott kunde förvaltningen visa upp ett historiskt överskott på 4,5 miljoner kronor för 2013.

– Det är skönt att kunna bryta trenden med sändiga underskott, säger Stefaan de Maecker, nämndordförande, som var påtagligt glad efter nämndens sammanträde.

160 000 patientbesök

Under 2013 hade primärvården drygt 77 000 patientbesök, sjukhuset tog emot drygt 79 000 besök och psykiatrin drygt 6 000 patientbesök.

– Det är väldigt många gotlänningar som fått hjälp inom vården under året, konstaterar Stefaan de Maecker.

Anledningen till det positiva ekonomiska resultatet 2013 kan sammanfattas i tre viktiga punkter: strategiarbete, goda förutsättningar och engagemang. Under året har strategin varit att minska personalkostnaderna genom att bland annat minska kostnaderna för hyrläkare, minska kostnaderna för läkemedel samt kostnaderna för utomlänsvård. Strategin har gett resultat, mycket tack vare ett stort engagemang från personalen. Sammanlagt har kostnaderna för utomlänsvård och läkemedel minskat med 23,5 miljoner kronor jämfört med 2013.

74 miljoner av kömiljarden

Under året har förutsättningarna varit ovanligt goda med bland annat stor utdelning av den statliga kömiljarden, sammanlagt 74 miljoner kronor.

– Det här året blir ett svårt år. Det finns en kömiljard, men vi vet att det blir allt svårare att få del av den, säger Maria Dalemar.

Hon tror inte att Gotland kommer att ha några svårigheter att upprätthålla kvaliteten, men många andra landsting har ryckt upp sig och fler kommer troligen att få dela på pengarna. Några summor i storlek med 2013 är inte realistiskt att räkna med.

Sjukvården hårt belastad

Förra veckan var lasarettet så hårt belastat att sjukvårdsavdelningen i torsdags fick gå upp i så kallat stabsläge för att klarar patientsäkerheten. Lasarettet är fortfarande hårt belastat och det är även psykiatrins heldygnsvård. En fråga som också diskuterades i nämnden var hur man ska minimera utskrivningsklara patienters tid på lasarettet. Det är en fråga som har stor betydelse för belastningen på sjukvårdsavdelningen. Antalet utskrivningsklara patienters vårddagar har minskat med 24 procent det senaste året, men målet noll dagar. För att komma tillrätta med problemet måste sjukvården samverka bättre med socialförvaltningen eftersom det ofta handlar om äldre patienter som ska flyttas till korttidsavdelningen och därefter till särskilt boende. Det blir ofta stopp på korttidsavdelningen när patienter väntar på plats i särskilt boende. Ett sätt att lätta på trycket kan vara att fler äldre kan återvända till sina egna hem med hjälp av utökad vård i hemmet.

– Det är en vårdkedja som hänger ihop, säger Maria Dalemar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om